eur:
392.7
usd:
365.93
bux:
66539.22
2024. április 26. péntek Ervin
Tömegesen fordítanak hátat Nagy-Britanniának a nővérek

Tömegesen fordítanak hátat Nagy-Britanniának a nővérek

A Brexit-népszavazás hatására drasztikus módon csökkent a Nagy-Britanniában dolgozni kívánó európai uniós nővérek száma. A fejlemény súlyosan érinti a brit egészségügyet, amely komoly nővérhiánnyal küzd.

Ahogy Johnny Rotten, a legendás Sex Pistols punkzenekar nem épp Európa-párti énekese közölte: „a nép megmondta”, azaz a britek tavaly megszavazták a Brexitet.

A lakosság egy jelentős része a konzervatívok megszorító politikájára mondott nemet ezzel, de emellett vevő volt azokra a szlogenekre is, hogy a szintén adófizető európai uniós dolgozók munkahelyeket vesznek el, segélyből élnek és miattuk romlottak le a közszolgáltatások.

Az egyik ilyen közszolgáltatás – amire különösen büszkék voltak eddig a britek – az a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat, azaz a teljesen ingyenes biztosítást kínáló NHS.

Az itt dolgozó nővérek 5,5 százalékát adják az uniós országokból érkezettek, akiktől a diadalittas Brexit-szavazók tavaly azt kérdezték a kórházakban, hogy mikor mennek már haza.

Nos, úgy tűnik, hallgatnak a nem épp marasztaló szavakra – a Brit Nővér és Szülőnők Tanácsa nevű szervezet szerint

a népszavazás óta 96 százalékkal esett vissza a náluk regisztráló EU-állampolgárok száma.

„Ez a visszaesés nem is lehetne súlyosabb, fel kell, hogy ébressze a politikusokat és az egészségügyi vezetőket” – mondta a szakma gazdasági kérdéseit kutató Egészségügyi Alapítvány kutatási igazgatója.

Májusban egy másik brit nővérszövetség azt mondta, hogy

40 ezer betöltetlen állás van a szakmában.

Kommentátorok szerint az uniós nővérek megcsappant érdeklődése a tavaly bevezetett angol nyelvvizsgának is köszönhető – ezt azonban még a referendum előtt fél évvel terjesztették ki rájuk. A regisztrálók pedig épp a népszavazás utáni hónapokban kezdtek visszaesni.

A brit egészségügyben az 5,5 százaléknyi európai nővér mellett további 10 százalék a más külföldiek aránya, a maradék 85 százalékot pedig a brit intézményekben képzett nővérek adják.

A brit Egészségügyi Minisztérium szerint az uniós nővérek „értékes” szerepet töltenek be a szolgálatban és helyzetük kiemelt téma lesz a Brexitről induló tárgyalásokon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×