eur:
387.04
usd:
355.92
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
A szlovák föld nem eladó!

A szlovák föld nem eladó!

A jövőben az alaptörvény védi a szlovák termőföldet, az alkotmány módosítását a kormánypárti képviselők mellett az ellenzék is nagy többséggel támogatta. A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) áltál előterjesztett módosítás célja a spekulatív földvásárlás megakadályozása.

A 150 tagú pozsonyi parlamentben az elfogadáshoz minimálisan szükséges 90 helyett 113-an szavaztak a javaslat mellett, amely meg nem újuló természeti erőforrásként

alkotmányos védelmet nyújt a termőföldnek Szlovákiában.

A Szlovák Nemzeti Párt által kidolgozott módosítás célja, hogy elébe menjen a spekulatív földvásárlásnak. A nemzetiek szerint az utóbbi időben a dánok, a hollandok, a németek és a kínaiak nagy földterületeket vásároltak fel Szlovákiában, ezért az államnak gátat kell szabnia ennek a folyamatnak.

Andrej Danko a parlament SNS-es elnöke a végső szavazás előtt kijelentette, Szlovákiának van reménye arra, hogy

a szlovák föld megszűnjön áruként létezni, és végre azt a védelmet élvezze, amelyet megérdemel.

A döntés értelmében a szlovák alkotmány 20. és 44. cikkelye módosul. A jelenlegi szabályozás úgy tekint a földre, mint bármely más termékre. Az alaptörvény módosítása több kisebb változtatás mellett meg nem újuló természeti erőforrásként definiálja a termőföldet, s az ország élelmiszerbiztonságának szavatolása érdekében kiemelt állami védelmet nyújt neki. Az alkotmánymódosítás lehetővé teszi egy olyan törvényi szabályozás elfogadását, amely bizonyos személyekre – például családi vállalkozásban gazdálkodó hazai farmerekre – szűkíti azoknak a körét, akik termőföldhöz juthatnak Szlovákiában.

A jogszabályt valamennyi kormánypárti képviselő megszavazta. Csicsai Gábor, az agrártárca államtitkára azt mondta, létfontosságúnak tartja a termőföld fokozott védelmét. „Ez csak az első lépés, amelynek kizárólag akkor van értelme, ha azt a gyakorlatban alkalmazható, Szlovákia érdekeit védő, ugyanakkor az uniós szabályoknak is megfelelő földtörvény követi” – tette hozzá a Híd államtitkára.

Szlovákiában mintegy 2,4 millió hektárnyi mezőgazdasági földterület van. Becslések szerint ennek jelenleg 5-6 százaléka – mintegy 100-150 ezer hektár – van külföldi, jelentős részben dán, holland, német és kínai befektetők tulajdonában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×