eur:
392.47
usd:
365.57
bux:
66127.6
2024. április 26. péntek Ervin
Új helyen állítanák meg a migránsokat

Új helyen állítanák meg a migránsokat

Egy német és olasz terv szerint uniós illetékesek végeznek majd határellenőrzést Líbiában, hogy megakadályozzák a migránsok Európába való bejutását. Federica Mogherini, az EU külügyi főfelelőse jó ötletnek nevezte az elképzelést.

Líbia határvédelmének megerősítése „csak jó ötlet lehet” – mondta az Európai Unió elsőszámú külügyi vezetője, bár Federica Mogherini megjegyezte, hogy már most létezik egy olyan, olasz vezetésű misszió, amely ellátja ezt a feladatot.

Az olaszok a tengeri felderítés mellett most a németekkel összefogva azt javasolják, hogy

ellenőrizzék Líbia déli határait is,

hogy megakadályozzák a sivatagon át érkező afrikai migránsok bejutását.

Thomas de Maziere német és Marci Minniti olasz külügyminiszter épp ezt sürgette az Európai Bizottsághoz írt közös levelében.

„A év első hónapjai világossá tették, hogy eddigi erőfeszítéseink eredménytelenek voltak. Meg kell akadályoznunk, hogy a csempészek kezei közé került többszázezer ember az életét kockáztatva megpróbáljon átkelni a Földközi-tengeren” – írták.

A két vezető azért vetette fel a Moammer Kadhafi ezredes megbuktatása után káoszba süllyedt Líbia kérdését, mert az országon keresztül vezet az afrikai migránsok fő útvonala az Európai Unióba.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint az idén már 45 ezren jutottak el csónakokon és hajókon az olasz partokig. Ez 40 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában. A statisztika azt is megemlíti, hogy eddig

1200-an vesztek oda a tengeren a veszélyes átkelés során.

Brüsszel most olyan ötleteket elemez, amelyek szerint uniós határvédelmi erők dolgozhatnának együtt a líbiai határőrökkel az ország déli vidékein.

Az embercsempészet különösen nagy hasznot hajtó vállalkozássá vált a térségben, mert a bandák kihasználják azt, hogy Líbiának nincs egységes és stabil kormánya. A migrációs szervezet szerint az embereket valóságos rabszolgavásárokon adják-veszik az országban.

Az Independent című brit lap ugyanakkor idézi a Coventry Egyetem egyik migrációs kutatóját, aki szerint az uniós jelenlétnek nem sok haszna lesz.

„Tudjuk, hogy a határőrizet nem igazán állítja meg az embereket, csak azt befolyásolja, hogy hogyan mozognak. Ezzel csak az embercsempészek járnak jól” – állította Simon McMahon.

A kutató szerint a terv nem foglalkozik a migráció valódi okával, csak meg akarja állítani az embereket. McMahon csapata Afrikából érkezett migránsokat kérdezett, és azt tapasztalta, hogy 80-90 százalékuk szembesült fizikai erőszakkal Líbiában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×