eur:
392.47
usd:
365.57
bux:
66127.6
2024. április 26. péntek Ervin

Mégiscsak közelít Trump Putyinhoz?

Nem enyhül a feszültség az atomfegyverekkel rendelkező Észak-Korea körül. Donald Trump amerikai elnök diplomatikus megjegyzései ellenére az északi hatóságok letartóztattak és "ellenséges tettekkel" vádolnak egy amerikait. Közben Trump Putyin orosz elnökkel tárgyalt a válságról.

Az észak-koreai hatóságok szerint „ellenséges cselekmények” miatt tartanak fogva egy, még áprilisban letartóztatott amerikai állampolgárt. A nyugati médiában egyetemi oktatóként emlegetett, koreai nevű férfit a phenjani reptéren állították meg.

Az észak-koreaiak akkor tették közzé a hírt, amikor különösen feszültté vált a viszony az Egyesült Államokkal. Az amerikaiak és regionális szövetségeseik, Japán és Dél-Korea újabb, fenyegető északi atomtesztektől tartanak, az amerikaiak pedig hadihajókkal és stratégiai bombázókkal próbálják elrettenteni Kim Dzsong Un észak-koreai diktátort. Egyes nyugati médiumok közben már 3. Világháborúról vizionálnak.

A válság miatt Donald Trump amerikai elnök egy olyan vezetőt is felhívott, akivel eddig – az ellene megszellőztetett kínos vádak miatt - igyekezett kerülni a kontaktust: Vlagyimir Putyint.

Mégiscsak közelít Trump Putyinhoz?

Az amerikai és az orosz elnök telefonbeszélgetésükben megállapodtak abban, hogy

közösen dolgoznak az Észak-Koreai feszültség enyhítésében.

Mindkét vezető „nagyon veszélyesnek” nevezte a helyzetet. Kommentátorok ugyanakkor megjegyzik: Moszkvának sokkal kisebb befolyása van Phenjanra, mint Pekingnek. Hozzáteszik, hogy Kína és Oroszország számára is az északi rezsim eddig hasznos ütközőzónának bizonyult az amerikai befolyás visszatartására a térségben.

Trump és Putyin hivatalos beszámolók szerint beszélt a szíriai helyzetről is, de a kiadott közlemények szerint nem említették meg az egymás ellen felhozott vádakat – például azt, hogy ki volt a felelős a lázadók uralta területen elkövetett vegyifegyver támadásért és hogy az valóban úgy történt-e meg, ahogy a nyugati média tudósított róla.

Putyint azzal vádolják, hogy a jóváhagyásával vagy akár az irányítása alatt Oroszország hackerek útján Trump javára befolyásolta az amerikai elnökválasztásokat. Az Egyesült Államokban indult kongresszusi vizsgálat nyomán ezért Trump kerülte a vele való kontaktust, sőt eddigi külpolitikai lépései azt sugallták, hogy letett a beharangozott, Moszkva felé történő közeledésről.

Így csúszik annak bejelentése is, hogy mikor találkozik először a két vezető – most abban állapodtak meg, hogy „megpróbálnak” tető alá hozni egy találkozót a júliusi, hamburgi G20-as csúcstalálkozón. 

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×