eur:
393.74
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Újabb támadásokra készül az Iszlám Állam

Újabb támadásokra készül az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam magára vállalta az egyiptomi kopt keresztények ellen végrehajtott vasárnapi mészárlásokat. Hétfőn már 50-hez közelített a halottak száma és háromhónapos szükségállapotot vezettek be Egyiptomban.

Az Iszlám Állam közölte, hogy emberei hajtották végre a keresztény naptár egyik legfontosabb napján, Virágvasárnapkor elkövetett dupla mészárlást Egyiptomban.

A két kopt keresztény templomban végrehajtott robbantásnak hétfő reggelre már 49 halottja volt.

27-en haltak meg az északi Tanta város egyik templomában elkövetett robbantásban. Alexandriában 18 hívő vesztette életét egy templom előtti detonációban. Négy egyiptomi rendőr is meghalt, amikor megállították az öngyilkos robbantót.

Az országban most háromnapos gyászt hirdettek és Abdel Fattah al-Sziszi elnök

háromhónapos szükségállapotot is bevezet.

Kairó úgynevezett „Terror- és szélsőségesség-ellenes Legfelsőbb Tanácsot” hoz létre.

„Tudjuk, hogy ez nagy áldozat, de fel tudjuk vállalni” – mondta al-Sziszi. Az elnök rendszerét már így is bírálják tekintélyelvű kormányzása miatt.

Közben az Iszlám Állam hívei által használt Telegram csevegőprogramon keringő hírekben azt állítják, hogy a támadók egyiptomiak voltak, ám a hatóságok ezt nem erősítették meg.

Az Iszlám Állam további támadásokkal fenyegetőzött. „Figyelmeztetjük a Kereszteseket és eretnek követőiket, hogy nagy még a rendezni való számla köztünk és fiaik vérének folyamával fizetnek majd, ha Isten is úgy akarja” – írták a keresztényeknek és a szerintük nem hithű muzulmánoknak intézett üzenetben.

A dupla támadással épp a Húsvétot megelőző szent hét kezdetén csaptak le az egyiptomi lakosság egytizedét kitevő koptokra.

Tantában, az ottani templomban egy videofelvétel is megörökítette a robbanás pillanatát és az azt követő káoszt. „Minden megsemmisült, a templomhajó oszlopait vér borította be” – mondta egy szemtanú.

Nemsokkal később, ugyancsak vasárnap a rendőrök megállítottak egy férfit, aki Alexandriában megpróbált bejutni a Szent Márk templomba. A férfin robbanószerrel megrakott „öngyilkos mellény” volt. Amikor felrobbantotta magát, a férfi és női rendőr, két társuk és a közelükben álló hívők közük többen meghaltak.

Nem ezek voltak az első támadások az egyiptomi koptok ellen. Decemberben 25-en haltak meg egy kairói templom elleni támadásban.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×