eur:
387.68
usd:
357.02
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál
Arcát megmentve visszakozik Putyin?

"Arcát megmentve" visszakozik Putyin?

A szíriai rezsim elleni amerikai légicsapások „jelentősen visszavetik az Oroszországgal való viszonyt” – ezt közölte a Moszkva azt követően, hogy Donald Trump amerikai elnök légicsapást rendelt el. Az akcióban Washington szerint azt a légibázist támadták, ahonnan a héten vegyifegyver támadást indítottak egy lázadó kézen lévő város ellen.

Ennyi volt a Trump-Putyin közeledés?

Moszkva élesen bírálta az amerikai elnök döntését, amelynek nyomán szíriai szövetségese egyik repterét bombázták Tomahawk cirkálórakétákkal.

„Washington lépése jelentős kárt okoz az orosz-amerikai kapcsolatoknak, amelyek már így is forrásponton vannak” - közölte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő.

Moszkva korábban beállt a sorba és elítélte a gáztámadást, de azt mondta: Washington és szövetségesei nem rendelkeznek „objektív információval” arról, hogy mi is történt a vegyitámadás sújtotta városban, ahol akár 100-nál több ember is meghalhatott. A Kreml kitartott amellett, hogy a lázadók egyik vegyifegyver gyárát érte találat és nem az Aszad-rezsim vetett be szándékosan tiltott tömegpusztító fegyvert.

Washington és szövetségesei ezt elvetették, bár Amerika európai szövetségesei el akarták kerülni, hogy Trump elnök az ENSZ-t megkerülve indítson akciót.

Az elnök ezzel most egy csapásra megváltoztatta az erőviszonyokat Szíriában.

Moszkva maximum másodhegedűs lehet a szíriai rendezésben, ha vállalja, hogy nem konfrontálódik Trumppal, aki máris megpróbálja kiszakítani Törökországot az utóbbi hónapokban létrejött alkalmi orosz-iráni-török triumvirátusból.

Rex Tillerson külügyminiszter már Törökországban járt, hogy helyreállítsa a megromlott viszonyt sértődött NATO-szövetségesével.

A kérdés most az, hogy Oroszország hajlandó-e elnézni, hogy az Egyesült Államok, Ankara és Szaúd-Arábia támogatásával elmozdítja Aszad elnököt és hajlandó-e feladni Iránnal kötött szövetségét.

Kommentátorok szerint a Vlagyimir Putyinnal való összejátszással vádolt Donald Trump tanácsadói olyan „héják”, akik semmiféle szimpátiát nem éreznek Moszkva iránt. Vlagyimir Putyin elnöknek számára így most az a választási lehetősége, hogy „arcát megmentve” visszakozik Szíriából vagy pedig szembehelyezkedik Trumppal.

Moszkva számára a Tomahawk-csapások egy jó hírt azonban hoztak: a világpiacon emelkedett a kőolaj ára.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Mennyire lehet elhinni, hogy Magyarország fejlettségben leelőzte Szlovákiát?

Mennyire lehet elhinni, hogy Magyarország fejlettségben leelőzte Szlovákiát?

Szlovákia a 2000-es évek növekedési szupersztárja volt Európában, fejlettségben sikerült megelőznie Magyarországot is. A sikersztorit csúfos kudarc követte: az éllovasból 2010-es évek második felére sereghajtó lett, a legfontosabb fejlettségi mutató szerint Szlovákia leszakadóban van az EU-átlaghoz és még a régiónkhoz képest is, mi is ekkor előztük vissza őket. Mindebből arra következtethetnénk, hogy az ország kilátásai rosszak, a valóságban viszont fogalmunk sincs arról, hogy Szlovákia mennyire fejlett: a statisztikai hivatal által közölt adatok ugyanis egész biztosan nem fedik a valóságot. A többi mutató nem támasztja alá a leszakadást, de ez csak sovány vigasz a szlovákok számára, mivel gazdasági fejlődésük megtorpanása minden szemszögből nézve látványos – és a jövő sem túl fényes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×