eur:
390.71
usd:
366.42
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A kínaiak tárgyalnának róla, de Trump kerüli majd a klímaváltozás témáját

Együttesen a világ széndioxid-kibocsájtásának közel a felét adják, az amerikai és a kínai elnök azonban várhatóan egy dologról nem beszél majd első találkozóján: a globális felmelegedésről.

Észak-Korea, kereskedelem és a Dél-Kínai tenger körüli vita - igen, klímaváltozás – nem. Ezekre a témákra lehet számítani Donald Trump amerikai és Hszi csin-Ping kínai elnök első találkozóján, amit Trump floridai üdülőtelepén, Mar-a-Lagon rendeznek meg.

A már akkor is twitterező Trump öt évvel ezelőtt azt írta, hogy a „globális felmelegedést a kínaiak találták ki a kínaiak számára, hogy versenyképtelenné tegyék az amerikai gazdaságot”.

Februárban hatályon kívül helyezte elődje, Barack Obama legtöbb környezetvédelmi rendelkezését és a szénbányászatnak kedvező lépéseket tett. A Fehér Ház honlapjáról eltűntek az éghajlatváltozásra utazó szövegek.

Korábban épp Obama bírta rá a kínaiakat, hogy az ő klímavédelmi lépéseire válaszul maguk is vállalják, hogy csökkentik a CO2-emissziót. Részben ez vezetett el a 2015-ös nemzetközi klímaegyezményhez, amelyet Párizsban írtak alá – emlékeztet az Independent című lap.

Obama távozása és Trump érkezése után a kínaiak a korábbinál is aktívabban kezdtek kampányolni az éghajlatváltozást fékező lépésekért.

Hszi elnök januárban a Davosi Világgazdasági Fórumon figyelmeztette név nélkül Washingtont: ne hátráljon ki a Párizsi Egyezményből.

„Minden aláírónak ki kell tartania eme nagy erőfeszítések árán megkötött egyezmény mellett. Ezzel tartozunk az eljövendő nemzedékeknek” – mondta. Miközben Trump Kína pénz- és gazdaságpolitikáját ostorozza előszeretettel, addig a kínai média azért bírálta, mert lebontja Obama környezetvédelmi örökségét.

„Bármennyire is próbálkozik Peking, nem tudja átvállalni az összes olyan feladatot, amelyet Washington elutasít” – írta a kormányközeli, Global Times című, angol nyelvű lap.

Azt, hogy az éghajlatváltozás nem lesz téma a kétnapos Trump-Hszi csúcson abból lehet kikövetkeztetni, hogy a médiumoknak előre eljuttatott sajtóanyagokból ez hiányzik.

A befolyásos, magyar fordításban Aggódó Tudósok Uniója nevű szervezet politikai szakértője, Alden Meyer azt mondta: kínai partnerei közölték vele, hogy nem lesz szó az éghajlatváltozásról.

Közben 32 amerikai energiacég válaszolt a Reuters hírgyünökség felmérésére és ebből az derült ki, hogy nem szándékoznak visszatérni a szénhez – azaz, Trump rendeletei ellenére nem ugrik meg a kereslet a fűtőanyag iránt. Az ok: olcsóbb a földgáz, egyre olcsóbb a zöld energia és Trump rendeleteit megsemmisíthetik a bíróságok.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×