eur:
385.9
usd:
355.33
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Újabb országban ütik az EU-t

Erősödhet-e Dániában az EU-ellenes vonal? Ez a kérdés azután, hogy a kisebbségi kormányt megerősítő miniszterelnök egy euroszkeptikus párt vezérét nevezte ki külügyminiszternek. Dánia korábban arra utalt: bár Nagy-Britannia közeli barátja, csak saját érdekeit követi majd a Brexit-tárgyalásokon.

Dániában a 179 fős parlamentben 34 képviselővel rendelkező Liberális Párt kormányoz tavaly óta, és Rasmussen miniszterelnök most kénytelen volt koalíciót létrehozni, hogy fennmaradhasson a kisebbségi kormány.

Az ár az volt, hogy az egyik partner euroszkeptikus vezére, Anders Samuelsen lett az új külügyminiszter. Samuelsen korábban azzal fenyegetőzött, hogy megbuktatja a kormányt egy sor adóügyi, bevándorlási és szociális intézkedés miatt.

„Igen, ronda dolog volt, de ilyen a politika. Nagyon örülünk, hogy meghívtak a kormányba” – mondta most.

A nagy kérdés az, hogy Samuelsen euroszkeptikus irányba mozdítja-e el Dániát, ahol erősödnek az EU-ellenes érzelmek, miközben a politikai elit nagy része uniópárti. Az is kérdés, hogy hogyan fog viszonyulni az EU-ból kilépő Nagy-Britanniához és hogy teljes irányváltás jön-e.

Samuelsen elődje a múlt héten azt mondta: hiába a történelmi barátság, Dánia „önző módon meg fogja büntetni” a briteket, mert a saját érdekeit kell néznie. Az első számú dolog, ami Dánia jólétét biztosítja, az európai közös piac, és ezért nem fogják hagyni, hogy a britek szétrombolják azt.

Ha olyan alkut kötnek a britekkel, amely alapján a szigetország teljes mértékben hozzáférhet a közös piachoz, de korlátozhatja az EU-n belüli migrációt, akkor más országok is hasonló lépéseket akarnak majd, ami a blokk széteséséhez vezethet. Dán gazdasági szakértők szerint ez megengedhetetlen.

„Ha öt teniszpályából az egyiken ingyen lehet játszani, akkor ki lesz hajlandó fizetni a játékért? Ha nem akarsz fizetni, akkor nem kaphatod meg ugyanazokat a lehetőségeket” – mondta a most kinevezett Samuelsen elődje, Kristian Jensen, akiből a kormányátalakítás során pénzügyminiszter lett.

Az euroszkeptikus vezér kormányszerepe azt is jelenti, hogy az új dán kormányprogramban már kevés nyomát találni a korábbi határozott EU-pártiságnak. A 86 oldalas dokumentum csak ködösen utal az országnak az unióval való viszonyára.

„Az EU-együttműködés magjában vagyunk, de kritikusan tekintünk a szervezetre. Belülről akarjuk megreformálni az EU-t, az ENSZ-t és a NATO-t. Takarítómunka áll előttünk” - mondta Samuelsen.

Érdekesség, hogy az új dán külügyminiszter nővére is bekerült a dán kormányba, az övé lesz a kulturális tárca. Dániában 50 éve nem volt rá példa, hogy testvérek dolgoztak volna együtt a kabinetben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×