eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Titkosrendőrök serege figyeli Londont

Észak-Szíriában, az Iszlám Állam erőinek kiszorítása során iratok és digitális anyagok százai kerültek az előrenyomuló csapatok kezére, amelyekből kiderül, hogy a terrorszervezet merényletsorozatra készült európai nagyvárosok forgalmas gócai ellen a karácsonyi időszakban. A terrorelhárítás mindenhol készültséget rendelt el, Londonban  is fegyveres rendőrök járőröznek, védik a legforgalmasabb vasút- és metróállomásokat, bevásárlóközpontokat.

A brit fővárosban feltűnően megszaporodtak a fegyveres rendőrjárőrök a legforgalmasabb csomópontoknál. A terrorelhárítás akarja is, hogy a fegyveresei feltűnőek legyenek, sárga plasztikzubbonyt viselnek, és jelzik mindenkinek, aki rosszban sántikál, hogy résen vannak. Eddig azt eredményezte a fokozott karácsony előtti készültség, hogy több száz kábítószerárus és zsebtolvaj került kézre.

Amit nem lát a londoni járókelő, az a veszélyeztetett pontok környékére kirendelt civilruhás titkosrendőrök serege. Ezek különleges kiképzést kaptak arra, hogy kiszúrják, ha gyanús, idegesen viselkedő személy lődörög a forgalmas állomásoknál, például a Vauxhall pályaudvarnál vagy a Victoriánál, ahová egymás után futnak be a távolsági autóbuszok, hozzák Londonba a fapados járatokon Lutonba érkezettek jelentős részét is.

A Servator akciónak elnevezett készültség szintén kiterjed a bevásárlóközpontokra.

Rupert Jones vezérőrnagy, a Szíriában és Irakban állomásozó brit katonai erők körzetparancsnoka szerint a megszerzett dokumentumok nem jelölik meg kiemelten Londont, hanem általában az európai nagyvárosokra utalnak, de a felkészülés esetleges robbantásokra Angliában is feltétlenül szükséges. A lakosságtól pedig azt kérik, hogy mindenki figyeljen a gyanús jelekre. Egy fiatal tisztviselőnő nyilatkozta az akcióról, hogy "kicsit nyugtalanító ennyi rendőrt látni az utcákon: a tény, hogy most úgy látszik szükség van erre. De hát sajnos ilyen időket élünk."

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×