eur:
393.57
usd:
368.21
bux:
66140.11
2024. április 24. szerda György

Már mást gondol Trump a klímaváltozásról

Meggondolta magát Donald Trump az éghajlatváltozás ügyében, és tartja majd magát az elődje által aláírt nemzetközi klímaegyezményhez? A megválasztott amerikai elnök egy megjegyzésében arra utalt, hogy némileg módosultak a nézetei.

Újabb nap, újabb találgatások Donald Trump majdani politikájáról. A sokak számára sokkoló győzelmet aratott és fenyegetőnek tartott megválasztott amerikai elnök kedden az „oroszlán barlangjában”, a New York Times című lap szerkesztőségében járt.

Trump már régóta harcos Twitter-kampányt folytat a liberális beállítottságú lap ellen, most mégis leült egy beszélgetésre annak újságíróival.

Bírálói szerint megválasztása nemcsak az etnikai és faji feszültség kiéleződése miatt lehet veszélyes, de azért is, mert eddig arról beszélt, hogy nem hisz az éghajlatváltozást okait magyarázó tudományos érvekben. Következésképp felmondhatja az ENSZ párizsi klímaegyezményét, amely a legnagyobb széndioxid-kibocsájtó Egyesült Államok nélkül értelmét veszti.

Most azonban egy kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: Lát valamilyen kapcsolatot az emberi tevékenység és a klímaváltozás között. „Van valamennyi. Attól függ, mennyi” – jegyezte meg, ami persze roppant távol áll azok szenvedélyes hozzáállásától, akik szerint az utolsó órában járunk, hogy lelassítsuk a Föld több térségét fenyegető felmelegedést.

Trump hozzátette még: „még gondolkodik azon”, hogy felmondja-e a nemzetközi klímaegyezményt. Hozzáállása az, hogy azt vizsgálja: hogyan hatnak ki az éghajlatvédelmi intézkedések az amerikai cégek versenyképességére.

Még azt is megjegyezte, hogy a megújuló energiaforrások „nagyon fontosak”.

Aktivisták kételkedve fogadták az elhangzottakat – amelyet egyes médiumok 180-fokos fordulatnak neveztek - , mert szerintük Trump tettei másra utalnak.

A Greenpeace környezetvédelmi kampányszervezet például megjegyezte: függetlenül attól, hogy mint mondott Trump, egy sor klímaváltozás- tagadót és olajipari lobbistát nevezett ki a kormányzás átvételét előkészítő csapatába.

A megválasztott elnök 2012-ben még azt írta a Twitteren: „a globális felmelegedés elképzelését a kínaiak találták ki, hogy aláássák az amerikai gazdaság versenyképességét”. A választási kampány során pedig a hagyományos iparágak, így a szénbányászat védelmezőjének állította be magát – jegyzi meg az Independent című lap.

Egy januári interjújában úgy fogalmazott: „a klímaváltozás egy nagyon drága adóforma”.

Barack Obama leköszönő amerikai elnök külföldi búcsúútjain ugyanakkor azt sugallta: a kormányra kerülő Trump szembesül a valósággal és nem kampányígéretek alapján kormányoz majd. Erre utalhat, hogy Trump elítélte az őt tekintélyelvű vezérként tisztelő jobboldali radikális mozgalmat. „Elítélem, megtagadom és elítélem” őket – mondta. Kommentátorok szerint az alt-right-ként ismert mozgalom a rasszisták és fehér felsőbbrendűséget hirdetők nézeteit próbálja szalonképesebb formában népszerűsíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×