eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"Most építjük a mi világunkat" - első külföldi reakciók Trump győzelmére

Meglepően békülékeny hangnemű győzelmi beszédet tartott Donald Trump, akit meglepetésre az Egyesült Államok következő elnökének választottak. Trump győzelmét aggódva fogadták a piacok.

„Az ő világuk összeomlóban, a miénket most építjük” – így hangzott az első utalás arra, hogy Donald Trump – sokak számára sokkoló elnökválasztási győzelme – világszerte változásokat hoz majd. Az elsők között a Francia Nemzeti Front vezetése gratulált, Jean-Marie Le Pen, a populista párt alapítója azt írta: Trump „a nép elnöke. Ma az Egyesült Államok, holnap Franciaország! Bravó!”

Nem sokat kellett várni Geert Wilders, a holland Szabadságpárt vezérére sem: „Amerikában az emberek visszaszerzik az országukat. Mi is ezt tesszük majd”.

Nigel Farage, a nagy-britanniai Brexit népszavazást kikényszerítő majd sikerre vivő Brit Függetlenségi Párt, a UKIP volt vezére pedig „2016 második nagy politikai forradalmáról beszélt”.

A választási éjszakán Farage a tőle megszokott joviális stílusban viccelődött azon, hogy felvenné-e az amerikai állampolgárságot, hogy aztán az Egyesült Államok EU-nagykövete legyen. „Jó móka lenne” – nevetgélt együtt a műsorvezetőkkel.

„Geopolitikailag nagyon bizonytalan helyzetbe kerültünk” – mondta Norbert Röttgen, a német szövetségi parlament külügyi bizottságának tagja. „Fogalmunk sincs, mit csinál majd az amerikai elnök, ha a harag hangadója lesz a világ legerősebb embere.”

Oroszországban az állami média Trumpnak drukkolt és Hillary Clinton esetleges választási győzelmét úgy állította be, hogy azt csalással készítik elő. Az oroszok hozzáállását az befolyásolta, hogy hogyan álltak az elnökjelöltek országukhoz és ebben a hangadó Putyin elnök volt.

„Mrs Clinton nagyon agresszíven áll hozzánk. Mr Trump viszont együttműködést akar. Szerintünk rossz, hogy mindig szemben kell állnunk egymással, egymás és a világ létét fenyegető helyzeteket teremtve” – mondta Putyin, aki szerdán reggel táviratban gratulált Trumpnak. Azt írta: reméli, hogy sikerül kivezetni az orosz-amerikai kapcsolatokat a „krízishelyzetből” és hogy az egyenjogúság alapján folytathat párbeszédet a két ország egymás és a világ érdekeinek figyelembe vételével.

Az egyik moszkvai pubban még Trump győzelmi partit is tartottak. Gennagyij Zjuganov, az Orosz Kommunista Párt vezére pedig azt mondta: az országa elleni amerikai szankciók teljes eltörlésére számít. Az amúgy is rosszul teljesítő orosz gazdaság viszont azzal szembesült, hogy meredeken esett a rubel árfolyama és az olaj ára.

Kínában, ahol az állami média az oroszhoz hasonlóan Trump mellett állt ki, az Új Kína hírügynökség érdekes módon így kommentálta a választási hírt: „ez történik, ha demokráciában élnek az emberek. Az amerikai demokrácia válságot hoz, Kína stabil uralmával szemben”.

Az NBC News külpolitikai kommentátora „katasztrofálisnak” nevezte a Trump-győzelem külföldi megítélését és azt mondta: az amerikai tábornokok – akiket a megválasztott elnök korábban lehülyézett – most az alkotmányt tanulmányozzák: valóban végre kell-e majd hajtaniuk majd az elnök, a főparancsnok utasításait, például ha embereket kell deportálniuk az Egyesült Államokból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×