eur:
393.77
usd:
365
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megmentenék Thomas Mann házát

Irodalmi körökben megütközést keltett Thomas Mann egykori kaliforniai házának lebontási terve. A nácizmus elől menekült német értelmiségiek történetét kutató intézmény felhívást intézett a berlini kormányhoz, hogy vásárolja meg, és alakítsa emlékhellyé az irodalmi Nobel-díjas Thomas Mann kaliforniai otthonát.

A német nyelv és költészet Darmstadtban működő akadémiájának helyettes elnöke sajnálatosnak nevezte, hogy a Nobel-díjas író egykori háza magántulajdonban van, és nem látogatható az irodalom kedvelői számára.

Heinrich Detering elmondta, hogy a jelenlegi tulajdonos 15 millió dollárért most eladásra kínálja az ingatlant, ami mérhetetlenül magas. Ennek ellenére az épület különleges eszmei értéket képvisel, mert nemcsak a száműzetésben élő Thomas Mann és családja lakott benne, hanem a nácizmus elől Amerikába menekült német íróknak is találkozóhelye volt.

Thomas Mann 1951-ig volt az ötszobás Los Angeles-i villa lakója. Ott írta a Doktor Faustus, továbbá Lotte Weimarban című regényét, és vette fel azokat a hangszalagokat is, amelyeket a világháború alatt Német Hallgatók címmel a londoni BBC sugárzott Németország felé.

A nácizmus elől menekült német értelmiségiek történetét kutató intézet most petíciót fogalmazott, amelyben kéri a berlini kormányt, hogy vásárolja meg a Nobel-díjas író egykori házát, és hozzon létre emlékhelyet benne, ahol különböző rendezvények keretében amerikai és európai, kiváltképpen német írók, költők, valamint irodalmárok találkozhatnának egymással.

Az Angela Merkel kancellárhoz, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszterhez, továbbá Monika Grütters kulturális államtitkárhoz címzett felhívást többek között aláírta a 2009-es irodalmi Nobel-díj kitüntetettje, a romániai születésű német anyanyelvű Herta Müller is, aki regényeiben kendőzetlenül ostorozza a kommunista diktatúrát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×