eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kétnyelvűek lehetnek a vasúti táblák Szlovákiában

Gyorsforgalmi utak építése Dél-Szlovákiában, kétnyelvű megállónév-táblák a vasútállomásokon - ilyen célkitűzésekkel készül Érsek Árpád a Híd jelenlegi államtitkára a szlovák közlekedésügyi tárca élére.

A tisztséget a Sieť távozó miniszterétől veszi át vélhetően a jövő héten. A magyar politikus miniszterré való kinevezésére a koalíciós partnerek közül már a Szlovák Nemzeti Párt is rábólintott.

 Szlovákiában már ezen a héten aláírhatja az új koalíciós szerződést a Sieť gyakorlati lemorzsolódása miatt megmaradt három kormánypárt: a Smer, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Híd. Az öt parlamenti képviselő kiválása után súlytalanná vált Sieťnek eddig egy minisztere volt Robert Fico kormányában. A – minden valószínűség szerint a jövő héten – távozó Roman Brecely helyét a Híd jelöltje foglalja majd el a közlekedési tárca élén. Érsek Árpád személyében így újabb magyar minisztere lesz Szlovákiának.

 A Híd most először jelölhet minisztert a közlekedési tárca élére. Bugár Béla pártelnök szerint a legfontosabb, hogy a déli régiókban élők érezzék, hogy magyar vezeti a tárcát. „Dél-Szlovákiának is kijár a támogatás. Változtatni kell azon is, amikor például a minisztériumban kötnek egy 360 milliós szerződést, és abból minden beruházást északon valósítanak meg, Dél-Szlovákia pedig egy vonatot vagy egy sínpárt sem kap a pénzből“ – mondta a Híd elnöke.

 Érsek Árpád kinevezésével az utak és vasútvonalak építése mellett megvalósulhat a vasúti táblák kétnyelvűsítése is azokon a településeken, ahol az adott nemzeti kisebbség aránya meghaladja a húsz százalékot. Az eddig a tárcánál államtitkárként dolgozó Érsek korábban már nyújtott be erre vonatkozó módosító javaslatot a parlamentbe, akkor azonban lesöpörték az asztalról a javaslatát. „A parlamentben már kétszer is próbálkoztam, de nem voltam sikeres. Mikor idén márciusban összeállítottuk a kormányprogramot, a prioritásaink közé soroltuk a vasúti megállóhelyek kétnyelvűsítését a kisebbségek által lakott vidékeken. Ez ellen a koalíciós partnereink sem emeltek kifogást. El kell érnünk, hogy kikerüljön a magyar nyelvű tábla oda, ahol a magyarok aránya több mint húsz százalék” – fogalmazott a miniszterjelölt.

 Érsek Árpád jelölésére már a nemzetiek is rábólintottak. Andrej Danko, az SNS elnöke leszögezte, elfogadják a Híd miniszterjelöltjét, bárki legyen is az. Bugár Béla pártja tovább is erősítheti pozícióját, mivel a négyes koalícióból kieső Sieťnek a kulturális, a védelmi és a földművelésügyi tárcánál is van államtitkára, de egyelőre nem tudni, hogy a koalíciós partnerek miként osztják el egymás közt ezeket a posztokat. Sajtóértesülések szerint a Híd szeretné megszerezni mindhárom államtitkári funkciót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×