eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Munkába és iskolába készülnek a Szlovákiában élő menekültek

Munkába és iskolába készülnek a Szlovákiában élő menekültek

A Nyitrán és környékén tartózkodó asszír keresztények munkába, a gyermekeik iskolába készülnek. A Szlovákia által befogadott menekültek tavaly decemberben érkeztek az országba. Az eredetileg 149 fős csoportból többen visszatértek Irakba, ők nem tudtak alkalmazkodni, akik viszont maradtak, napról napra többet tanulnak, és igyekeznek beilleszkedni.

Nyitrán és környékén jelenleg 111 asszír keresztény él. Már csaknem fél éve tartózkodnak a régióban. A gyermekek ezekben a napokban az iskolakezdéssel foglalkoznak, a felnőttek munkát keresnek. Egyelőre csak alkalmi munkákról vagy határozott időre szóló szerződéssel végzett munkáról van szó, tartósan eddig egyiküknek sem sikerült elhelyezkedni.

 Ahhoz, hogy a menekültek minél előbb beilleszkedjenek a társadalomba, jó, ha mihamarabb munkát találnak, viszont ezt megelőzően el kell sajátítaniuk a nyelvet.

 „Ha valaki Szlovákiában el akar helyezkedni, tisztában kell lennie a munkavédelmi, higiéniai, tűzvédelmi szabályokkal, ezt aláírásukkal kell igazolni. Rendelkezniük kell gépjárművezetői jogosítvánnyal, és a szlovák nyelv ismerete a tesztek elvégzéséhez elengedhetetlen” – magyarázta Juraj Barát a püspökségi karitászból. Azt is hozzátette, egyes asszír menekültek minél előbb dolgozni akarnak, és már felvételi megbeszélésen is részt vettek, hogy asztalos műhelyben vagy bútorgyárban kapjanak munkát. Barát szerint néhányan már nagyon jól beszélnek szlovákul, és van esélyük munkahelyhez jutni.

 „Az a véleményünk, hogy a fiatalabbaknak iskolába kell járniuk, hogy elsajátítsák a szlovák nyelvet, az idősebbek pedig inkább dolgozzanak” – tette hozzá Juraj Barát.

 Egyébként a fiatalok közül többen valóban szívesen járnának iskolába. Jelenleg tizenketten a középiskolai különbözeti vizsgára készülnek, nyolcan pedig főiskolai tanulmányokat kezdenének.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×