eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Új fejezet kezdődik a Volkswagen életében

A dízel-botrány kirobbanása óta a legnagyobb európai gépkocsigyár, a Volkswagen képtelen nyugodt vizekre evezni. Kedden két csapás is érte a wolfsburgi autókonszernt: a szöuli kormány visszavonta a VW 80 modelljének  forgalmazásának engedélyét Dél-Koreában, a bajor tartományi kormány pedig bejelentette, hogy még az ősszel kártérítési pert indít a Volkswagen ellen. Noha a bajor követelés összege messze elmarad az eddig támasztott külföldi jóvátételi igények mögött, ez az első eset, hogy Németországban is perbe fogják a Volkswagent a dízel-botránnyal kapcsolatban

A Münchenben előterjesztett követeléssel az emissziós adatok meghamisítása miatt a Volkswagennel szemben támasztott igények új fejezete kezdődött. Eddig ugyanis csak a gépkocsi tulajdonosok, valamint a megtévesztett hatóságok léptek fel a német gépkocsikonszernnel szemben, most azonban már egy német tartomány, Bajorország is bejelentette, kártérítést kíván a Volkswagen részvényeinek árfolyam zuhanásából fakadó veszteségeiért.

Mint a bajor kormány pénzügyminisztere elmondta, a tavaly kirobbant dízel-botrány óta jelentősen esett a VW-részvények értéke, márpedig Bajorország az ügy kipattanásának időpontjában, tehát tavaly szeptemberben, az állami nyugdíjalapban 58 ezer Volkswagen-részvénnyel rendelkezett, amelyeknek az árfolyamesése legalább 700 ezer euróval rövíditi meg a nyugdíjkasszát.Markus Söder szerint ezt az összeget követelik az autógyártól, ellenkező esetben perre mennek ellene.

A norvég állami pénzalap szintén jogi útra tereli az autógyárral szembeni követelését és hasonló lépésre készül a new-yorki közalkalmazottak nyugdíjpénztára is.

Wolfsburg Alsó-Szászország területén fekszik és így a tartomány a Porsche, illetve Piech nagyiparos család mellett a legtöbb VW-részvénnyel rendelkezik. Ennek ellenére a tartomány kormánya nem kíván kártérítést, mert mint Alsó-Szászország pénzügyminisztere fogalmazott, aki részvényt vesz, annak tudnia kell, hogy az árfolyam változhat.

Hozzáfűzte azt is, hogy a 10 évvel ezelőtt vásárolt VW-részvény értéke – a dízelbotrány ellenére is - mára 100 százalékkal nőtt. Utalt arra is, hogy a tartomány nem akarja térde kényszeríteni a területén működő óriásvállalatot, éppen ellenkezőleg, fejlődésén és az általa biztosított munkalehetőségek megtartásán fáradozik.

Azonban nemcsak a részvényekkel kapcsolatos követelés jelent újabb csapást a Volkswagenre, hanem a szöuli kormány azon döntése is, amellyel felfüggesztette az autógyár 80 modelljének forgalmazási engedélyét, ameddig az illetékes hatóságok újra el nem végzik az emissziós méréseket.

Dél-Koreában azzal vádolják a német autókonszernt, hogy hamis üzemi paramétereket adott meg 80 modell esetében. Ezért máris több, mint 14 millió euró pénzbírságot is kiszabtak a Volkswagenre.

Megfigyelők szerint a döntés erősen visszaveti a VW kocsik ázsiai eladását. A szöuli kormány lépését Wolfsburgban eltúlzottnak minősítették és jelezték, hogy perre viszik az ügyet.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×