eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem Szlovákia vezeti ki a briteket az unióból

Szlovákiának, mint az Európai Unió soros elnökének elő kell készítenie Nagy-Britannia unióból való kilépését, miután a britek többsége a Brexit mellett döntött.

Szlovákiának, mint az Európai Unió soros elnökének elő kell készítenie Nagy-Britannia unióból való kilépését, miután a britek többsége a Brexit mellett döntött. Theresa May brit kormányfő a szlovák fővárosban megerősítette, hogy kormánya az év végéig nem kezdi el a kilépési tárgyalásokat.

A szlovák miniszterelnök kijelentette, országa teljességgel tiszteletben tartja a brit népszavazás eredményét. Robert Fico szerint a Brexitre úgy is tekinthetünk, mint egy új kezdetre. „Úgy vélem, hogy kötelességünk kihasználni ezt az adott helyzetet arra, hogy bemutassuk az Európai Unió és Nagy-Britannia kapcsolatainak egy új, mindkét fél számára vonzó modelljét. Szlovákia az Európai Unió soros elnökeként tudomásul veszi, hogy a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye alkalmazásának folyamata nem kezdődik el a 2016-os évben. Megértjük, hogy ez az eljárás időt igényel. Emellett értékeljük Nagy-Britanniának azt a kinyilatkoztatását, hogy az unióból való kilépés utolsó pillanatáig az ország teljes értékű tag lesz minden joggal és kötelezettséggel együtt” – szögezte le Robert Fico.

Theresa May nyomatékosította, hogy Nagy-Britannia továbbra is jelen akar lenni a kontinensen és a világban. „Fontos hangsúlyozni, hogy az Egyesült Királyság ugyan elhagyja az Európai Uniót, de korántsem hagyja el Európát. Nem zárkózunk be, és nem fordulunk önmagunkba. Addig az ideig, amíg még az unió tagjai vagyunk, aktívan be akarunk kapcsolódni a történésekbe, és eleget tenni kötelezettségeinknek, és ezt követően az Észak-atlanti Szövetség aktív és meghatározó tagja maradunk” – jelentette ki a brit kormányfő.

„Összegzésképpen el kell mondanom, hogy egy rendkívül értékes találkozóra került sor Pozsonyban, amely alátámasztotta az Egyesült Királyság jó és intenzív kapcsolatait az unió tagállamaival” – mondta Theresa May, s hozzáfűzte, mindent elkövet annak érdekében, hogy a szigetországban dolgozó mintegy 90 ezer szlovák állampolgár jogai a Brexit után se csorbuljanak. „Ám csak abban az esetben, ha Nagy-Britannia állampolgárainak is hasonló jogaik lesznek az unióban” – tette hozzá befejezésképpen a brit kormányfő.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×