INFORÁDIÓ 
2020. július 10. péntek
Amália

inforádió

tudósítóink

szlovákia

Tiltakozó akcióra készülnek az európai fuvarozók

Tiltakozó akcióra készülnek az európai fuvarozók

Infostart / InfoRádió

Tiltakozó akcióra készülnek tíz európai ország fuvarozói amiatt a készülő francia törvény miatt, amely német mintára bevezetné, hogy a Franciaország területén levezetett órák idejére az ottani minimálbér értékének megfelelő összeget kapják a sofőrök. A szlovák fuvarozók szerint ez ellehetetlenítené a kisebb hazai fuvarozási vállalkotásokat.

A sofőrökkel kapcsolatban a német minta után a franciák is azt várják el, hogy az országba érkező, vagy azon csak áthaladó külföldi tehergépkocsi-vezetők is megkapják fizetésként legalább a francia minimálbért, azaz legkevesebb az óránkénti 9 euró 25 centet.

 „Ott egy sofőr havi minimálbére eléri a 40 ezer cseh koronát, ami Csehországban nagyon jó keresetnek számít” – mondta Martin Felix, a legnagyobb cseh fuvarozószövetség, a Česmad Bohemia szóvivője, hozzátéve, hogy a gazdasági egyenlőtlenségek mellett a törvény növelné a bürökratikus intézkedéseket is. A franciák ugyanis minden szükséges iratot a saját nyelvükön szeretnének olvasni, a francia területen dolgozó vállalkozásoknak pedig meg kell majd bízniuk egy franciaországi képviselőt, aki az ellenőrzést végző hatósággal fogja tartani a kapcsolatot.

 Róbert Huran, a Szlovákiai Fuvarozók Uniójának elnöke úgy véli, a tervezett módosítások mintegy 10 százalékos többletköltséget rónának a fuvarozókra. Véleménye szerint a franciák célja a konkurencia ellehetetlenítése. „Azt is be akarják tiltani, hogy a sofőrök néhány levezetett nap után a vezetőfülkében alhassanak. Motelokba kényszerítenék őket, ám mindez abszurd, mert akkor a kamiont is valahol le kellene parkolni, s ez újabb biztonsági kockázatot vonhat maga után” – bírálta a készülő francia jogszabályt Róbert Huran.

Tíz európai ország fuvarozói tiltakozásuk kifejezéseként, első lépésben megfogalmaztak egy nyílt levelet, melyet Francois Hollande francia elnöknek, és Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének is elküldtek. Azt kérik, hogy módosítsanak a törvényen úgy, hogy az ne érintse a külföldi fuvartársaságokat. A nemzetközi fuvarozók – köztük a Česmad Slovakia is – tömeges tiltakozó akcióra készülnek.

Kapcsolódó hang

160530 KUL1 1235 Kiss - Tiltakozó akcióra készülnek az európai fuvarozók TUD
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018