INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Ösztöndíjat kapnak a menekültek Németországban

Infostart / InfoRádió
Berlinben a művelődésügyi minisztérium 100 millió eurót irányzott elő, hogy a tehetséges menekültek főiskolai tanulmányokat folytathassanak Németországban. Az összegből az elkövetkező három évben várhatóan 50 ezer migráns mehet majd a 180 német felsőoktatási intézmény valamelyikére.

A kancellár már a menekültválság előtt is hangoztatta, hogy az integráció alapfeltétele a nyelvtudás. Eddig is számos nyelvtanulási lehetőséget kínáltak az idegenek számára.

A művelődésügyi minisztérium által most kidolgozott terv, amelynek keretében 100 millió eurót akarnak fordítani a tehetséges menekültek főiskolai tanulmányainak megvalósítására, jelentős összeget fordít a német nyelv gyors elsajátítására.

Elsősorban a Német Akadémiai Csereprogram nyelvtanulási programjai fognak profitálni az összegből, de ebből az alapból fogják fizetni azokat a német egyetemi hallgatókat is, akik szabadidejükben tanítják majd németül a főiskolára készülő menekülteket.

Mielőtt azonban bárki számára is megnyílna a felsőfokú továbbtanulás lehetősége, le kell tegyen egy kompetencia vizsgát, amellyel felmérik, hogy valóban alkalmas-e egyetemi tanulmányokra. Becslések szerint a több mint egymillió menekült közül a következő években legalább 50 ezer fiatal számíthat arra, hogy beiratkozhat valamelyik német felsőoktatási intézménybe.

Mint Johanna Wanka művelődésügyi miniszter a terv ismertetésekor elmondta, azért irányoztak elő 100 millió eurót a tehetséges migránsok továbbtanulási lehetőségének anyagi támogatására, mert így is elő akarják segíteni a szakember-képzést, ami előfeltétele azon országok majdani újjáépítésének, ahonnan a menekültek származnak, egyben pedig fontos lehet a német gazdaság számára is, ha a fiatal diplomások végleg itt akarnak letelepedni.

Egy másik terv – tartományi szinten ugyan, de arra irányul, hogy a menekültek esetleges radikalizálódásának már iskolai szinten elejét vegye. Ezt a bajorországi evangélikus egyház püspöke szerint azzal lehetne biztosítani, hogy megadnák a lehetőséget az iszlám hitű kisdiákok számára vallásuk tanításának és hagyományainak kritikai megközelítésére.

Mindezt a német alkotmány szellemében kellene megvalósítani, mint ahogy ezt a keresztény egyházak is teszik – mondta Heinrich Bedford-Strohm püspök, és utalt arra, hogy eddig a 16 német tartomány közül már 6-ban az iszlám vallásoktatás rendes tantárgyként szerepel. Azonban a törekvés csak akkor lehet sikeres, ha országos viszonylatban is megvalósítják. A 82 milliós Németországban jelenleg közel 5 millióra becsülik a muszlimok számát.

Kapcsolódó hang

Ösztöndíjat kapnak a menekültek Németországban
 


A címlapról ajánljuk