INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

munkanélküliség

szlovákia

statisztika

Egyszámjegyű lett a munkanélküliség Szlovákiában

Infostart

Hét év elteltével vált ismét egy számjegyűvé az országos munkanélküli mutató északi szomszédunknál - pontosan 9,89 százalék. Ján Richter szlovák munkaügyi miniszter ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az új kormány folytatni kívánja az előző Fico-kabinet foglalkoztatási politikáját.

Szlovákia szinte minden régiójában csökkent a munkanélküliek aránya, de a leszakadó régiók meghatározásához használt 18 százalékos határ felett még mindig hat járás található.

Marián Valentovič, a Szlovák Munkaügyi Központ vezérigazgatója bejelentette, valamennyi hátrányos helyzetű munkavállalói csoportban csökkenést regisztráltak, mind havi, mind évközi viszonylatban.

„A 29 éven aluliak körében a nyilvántartott munkanélküliek száma a múlt év márciusához viszonyítva csaknem 18 300, a 25 év alattiak esetében csaknem 14 ezer fővel csökkent. Javult a helyzet az 50 év feletti munkanélküliek körében is. Közülük több mint tízezren vállaltak munkát tavaly március óta” – részletezte Valentovič.

A munkanélküliség regionális megoszlásáról a vezérigazgató elmondta, hogy az Eperjesi-, a Besztercebányai és a Kassai megyékben a legkedvezőtlenebb a helyzet. Ezekben az országos átlag feletti, 14 százalék körüli értékeket mértek márciusban.

A járások tekintetében a negatív listát továbbra is Rimaszombat vezeti, csaknem 27 százalékkal. A legalacsonyabb, 4,5 százalékos a munkanélküliség a Pozsonyi járásban. A legalacsonyabb munkanélküliségű járásokban gyakorlatilag már most munkaerőhiány mutatkozik.

Ján Richter munkaügyi miniszter szerint a márciusi pozitív eredmények tükrében a tárca a megkezdett foglalkoztatottsági politika folytatása mellett döntött.

„Jelenleg nem áll szándékunkban módosítani a munkatörvénykönyvet. Nincs okunk változtatni foglalkoztatottsági projektünkön sem. Továbbra is a 29 éven aluli és az 50 feletti munkanélküliek lesznek figyelmünk középpontjában” – jelentette ki a miniszter, aki azt is elmondta, „a kormány célkitűzése, hogy Szlovákia elérje a munkanélküliség 2008-as szintjét, vagyis a 7,36 százalékot.

Kapcsolódó hang

Egyszámjegyű munkanélküliség Szlovákiában
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018