eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Óvatosságra intik a németeket

Berlinben a külügyminiszter bejelentette, hogy terrorfenyegetések miatt bizonytalan időre bezárják Németország ankarai nagykövetségét, isztambuli főkonzulátusát, a hozzájuk tartozó német iskolákat, valamint a kultúrközpontként szolgáló Goethe Intézetet. Frank Walter Steinmeier arra is figyelmeztette honfitársait, hogy a két török nagyvárosban kerüljék az idegenforgalmi látványosságok környékét, valamint azokat a helyeket, ahol sokan megfordulnak. Jól értesült források szerint az Iszlám Állam áll a fenyegetés mögött.

A külügyminiszter konkrét veszélyről beszélt, noha nem említette, hogy kik fenyegették meg Németország törökországi képviseleteit. Diplomaták azonban úgy tudják, hogy nem a kurdok, hanem a szélsőséges elveket hangoztató Iszlám Állam nevű terrorszervezet helyezett kilátásban merényleteket az ankarai nagykövetség, illetve az isztambuli főkonzulátus ellen.

Az állami német televízió törökországi tudósítója csak azt tudta megerősíteni, hogy néhány nap óta pattanásig feszült a helyzet, és ismételt utalás történt erőszakos cselekmények előkészületeire. Azonban az nem világos, hogy miért éppen a német diplomáciai kirendeltségek állnának a terror fókuszában.

A tudósító jelentésében feltételezte, hogy azért gyanakodnak az Iszlám Állam mesterkedésére, mert a szélsőséges csoportot felháborította, hogy a menekült-válság rendezése érdekében a berlini kormány szövetkezik Ankarával.

A török rendőrség megerősítette az időközben bezárt német képviseletek épületeinek védelmét. Frank Walter Steinmeier külügyminiszter intette Törökországban tartózkodó honfitársait, hogy maradjanak távol nagyobb utcai csoportosulásoktól, tekintsenek el idegenforgalmi látványosságok megtekintésétől, és ne menjenek állami intézmények közelébe se.

Mint ismeretes az elmúlt hetekben és hónapokban egyre gyakoribbá váltak a merényletek Törökországban. Múlt vasárnap Ankarában 37-en vesztették életüket egy terrortámadásban, amelyért egy szakadár kurd szervezet vállalta a felelősséget, csakúgy, mint a néhány héttel korábban egy katonai menetoszlop ellen végre bombamerényletért, amely 30 emberéletet követelt.

Januárban Isztambul központjában, a világhírű Hagia Sophia mecset előtti téren állítólag a Iszlám Állam egyik követője német turisták közé vegyülve felrobbantotta önmagát és megölt 12 német turistát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×