eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Vásárlási lázban égnek a németek

Egy héttel ezelőtt Frankfurtban az Európai Központi Bank elnöksége nulla százalékra szállította le a központi kamatlábat, hogy még jobban ösztönözze a bankokat a nagyvonalú hitelfolyósításra, közvetve pedig az ipari beruházások élénkítésére. A döntés azonban a fogyasztók felé is üzenetértékű, mert nem a takarékosságra inti a lakosságot, hanem vásárlásokra, hiszen félretett pénzük után - legalábbis a valutaegységet alkotó országokban - aligha kapnak kamatot.

Az ezredforduló óta nem növekedett olyan mértékben a fogyasztás üteme Németországban, mint az elmúlt esztendőben. A központi statisztikai hivatal most közzétett adatai alapján a magánháztartások kiadása közel kettő százalékkal emelkedett 2015-ben.

Ezt az adatok ismertetésekor a hivatal elnöke azzal magyarázta, hogy az ország újraegyesítése óta először sikerült 6 és fél százalék alá szorítani a munkanélküliek arányát, ami gyakorlatilag 43 millió alkalmazottat jelentett.

Ezzel egy időben a reálbérek is emelkedtek, az infláció aránya pedig alig haladta meg a fél százalékot. Mivel az Európai Központi Bank bank már tavaly is igen alacsony szinten tartotta a központi kamatlábat, aminek következtében a megtakarított összegek után a bankok elenyészően kevés kamatot fizetettek, következésképpen érdektelenné vált, hogy bárki is garast garasra halmozzon.

Ehelyett vásárlási láz kerítette hatalmába a társadalmat. A legnagyobb ütemben a lakberendezési tárgyak és háztartási eszközök beszerzése szökött fel, de jóval többet adtak ki utazásokra, vendéglői étkezésekre is, mint egy esztendővel korábban.

Az éttermekben csak előre foglalt asztal esetén jut helyhez a vendég, a pincérek pedig megelégedéssel mondják, hogy a németek a korábbinál tágabbra nyitották pénztárcájukat, a tételes számla borravalóval történő megtoldásakor.

A Wiesbadenban működő központi statisztikai hivatal számítása szerint a 80 milliós Németország lakói 1 billió 630 milliárd eurót adtak ki 2015 január elseje és december 31-e között.

Az Európai Unión belül tavaly csupán a brit fogyasztók kiadásai emelkedtek nagyobb ütemben, az euroövezetben azonban Németország áll az első helyen. Egy főre lebontva ez valamivel meghaladja az évi 18 ezer eurót. Uniós viszonylatban az első helyen Luxemburg szerepel, míg Magyarország az utolsó harmadba került az évi 5 ezer euró körüli egy főre eső kiadással.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×