eur:
389.76
usd:
364.86
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Fellendülhet a német-iráni kereskedelem

A német külügyminiszter szerint az Iránnal tavaly nyáron kötött nukleáris megállapodás közvetve hozzájárulhat a szíriai polgárháború befejezését célzó nemzetközi erőfeszítések sikeréhez. A Teheránnal szemben évekkel ezelőtt életbe léptetett büntető intézkedések feloldása azonban elsősorban az Iránnal folytatott kereskedelem fellendülését vonja maga után - állapította meg Frank Walter Steinmeier, aki utalt arra, hogy az új helyzet kiváló lehetőséget biztosít a német gazdaság számára. Az iráni atomkísérletekkel kapcsolatos embargó kimondása előtt ugyanis Németország volt Teherán legfontosabb nyugati kereskedelmi partnere.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség bécsi központjában tavaly júliusban még alig száradt meg a tinta azon a megállapodáson, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, valamint Németország kötött a teheráni kormánnyal az iráni atomkutatás kizárólag békés célú felhasználásáról, Berlinben a gazdasági miniszter elindult Teheránba, hogy előkészítse a talajt a büntetőintézkedések előtt folytatott kétoldalú kereskedelem helyreállítására.

Sigmar Gabriel előtt Iránban kigurították a vörös szőnyeget, és ebből már akkor arra lehetett következtetni, hogy az embargó feloldását követően megnyíló teheráni bazárban kiváló eséllyel alkudozhatnak majd a német ipar megbízottai.

Németország főleg nehézipari, valamint vegyipari termékekkel és gépkocsik kivitelével volt jelen Iránban. Az exportból a német gazdaságnak közel 5 milliárd euró haszna volt. A Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke Berlinben most viszont - a hagyományos kapcsolatokra utalva - úgy vélte, hogy a cserekereskedelemből fakadó többlet akár a 10 milliárd eurót is elérheti.

Sigmar Gabriel azonban óvott a túlzott derűlátástól, és rámutatott arra, hogy egy ideig még eltarthat, amíg a 100 milliárd dollárra becsült iráni kintlévőségek teljes mértékben a teheráni kormány rendelkezésére állnak. Egyben nem titkolta azt sem, hogy a német ipar képviselőihez hasonló, kiváltképpen a francia gazdaság megbízottai is a startvonalban állnak, minél jobb üzleti szerződések megkötésére.

További problémát jelent a kőolaj árának folyamatos esése, holott az embargó előtt Irán egyik legfontosabb valutabevételét az olajexport jelentette. A kezdeti nehézségek áthidalására a berlini kormány most fontolóra vette állami garanciák vállalását az iráni cégekkel szerződő német vállalatok számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×