INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Az Apple rekordbevétellel zárta az elmúlt évet

Infostart / InfoRádió
Története eddig legnagyobb profitját könyvelhette el az iPhone gyártója, az Apple. A technológiai cég ugyanakkor a növekedés lassulására számít az év végén. Szvetnik Endre összefoglalója.

53 és félmilliárd dollár - az Apple annyit keresett az elmúlt évben, hogy ki tudna segíteni belőle néhány csődközelbe jutott országot.

A világ legnagyobb vállalata ezzel megdöntötte az ExxonMobil 2008-as, 45,2 milliárd dolláros rekordját.

A siker kulcsa az új iPhone-ok őszi piaci premierje, ami 31 százalékkal növelte meg a hasznot a negyedik negyedévben.

Az Apple ugyanakkor figyelmeztet, hogy a kulcsfontosságú karácsonyi időszakban jelentős lassulás várható. A cég kaliforniai központjában most arra próbálnak megoldást találni, hogy megállítsák az iPad táblagépek népszerűségvesztését. 2011 óta nem fogyott ilyen kevés belőlük, mint most: az eladások 20%-kal csökkentek.

Az év utolsó negyedévében ezért a cégnél 75,5 és 77,5 milliárd dollár bevételre számítanak, a legrosszabb forgatókönyv esetén mindössze egy százalékkal nőne a bevétel a tavalyi év hasonló időszakához képest. Ennek ugyanakkor részben az erős dollár az oka.

A cég értéke jelenleg 750 milliárd dollárra rúg - ekkora volt az egyik gazdaságélénkítő csomag, amit az amerikai kormány a 2008-as bankválság nyomán megszavazott.

A kínai gazdaság lassulása miatt az Apple cupertinói főhadiszállásán amiatt aggódnak, hogy visszaesik a kereslet a vállalat drága termékeire. Elemzők közben megjegyzik, hogy az Apple Watch, avagy az digitális eszközként funkcionáló Apple Óra nem annyira népszerű, mint számítottak rá.

Ez volt az első új fejlesztés a cég társalapítója, Steve Jobs halála óta.

Ami viszont erősítheti a vállalat önbizalmát, hogy az első három negyedévben 22 százalékkal emelkedett a bevétel és az Android-felhasználók tömegesen állnak át az Apple-hez.

A vállalat azt állítja, hogy a telefonjukat lecserélő vásárlók 30 százaléka Android-felhasználó volt korábban - és ez az adat még az új iPhone-ok őszi piacra dobása előtti helyzetet tükrözi.

Tim Cook vezérigazgató közben néhány napja minden korábbinál erősebben utalt arra, hogy cége beszáll az autóiparba. "Hatalmas változások jönnek" - figyelmeztette Cook az autógyártókat.


A címlapról ajánljuk