eur:
393.1
usd:
367.39
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Az Apple rekordbevétellel zárta az elmúlt évet

Története eddig legnagyobb profitját könyvelhette el az iPhone gyártója, az Apple. A technológiai cég ugyanakkor a növekedés lassulására számít az év végén. Szvetnik Endre összefoglalója.

53 és félmilliárd dollár - az Apple annyit keresett az elmúlt évben, hogy ki tudna segíteni belőle néhány csődközelbe jutott országot.

A világ legnagyobb vállalata ezzel megdöntötte az ExxonMobil 2008-as, 45,2 milliárd dolláros rekordját.

A siker kulcsa az új iPhone-ok őszi piaci premierje, ami 31 százalékkal növelte meg a hasznot a negyedik negyedévben.

Az Apple ugyanakkor figyelmeztet, hogy a kulcsfontosságú karácsonyi időszakban jelentős lassulás várható. A cég kaliforniai központjában most arra próbálnak megoldást találni, hogy megállítsák az iPad táblagépek népszerűségvesztését. 2011 óta nem fogyott ilyen kevés belőlük, mint most: az eladások 20%-kal csökkentek.

Az év utolsó negyedévében ezért a cégnél 75,5 és 77,5 milliárd dollár bevételre számítanak, a legrosszabb forgatókönyv esetén mindössze egy százalékkal nőne a bevétel a tavalyi év hasonló időszakához képest. Ennek ugyanakkor részben az erős dollár az oka.

A cég értéke jelenleg 750 milliárd dollárra rúg - ekkora volt az egyik gazdaságélénkítő csomag, amit az amerikai kormány a 2008-as bankválság nyomán megszavazott.

A kínai gazdaság lassulása miatt az Apple cupertinói főhadiszállásán amiatt aggódnak, hogy visszaesik a kereslet a vállalat drága termékeire. Elemzők közben megjegyzik, hogy az Apple Watch, avagy az digitális eszközként funkcionáló Apple Óra nem annyira népszerű, mint számítottak rá.

Ez volt az első új fejlesztés a cég társalapítója, Steve Jobs halála óta.

Ami viszont erősítheti a vállalat önbizalmát, hogy az első három negyedévben 22 százalékkal emelkedett a bevétel és az Android-felhasználók tömegesen állnak át az Apple-hez.

A vállalat azt állítja, hogy a telefonjukat lecserélő vásárlók 30 százaléka Android-felhasználó volt korábban - és ez az adat még az új iPhone-ok őszi piacra dobása előtti helyzetet tükrözi.

Tim Cook vezérigazgató közben néhány napja minden korábbinál erősebben utalt arra, hogy cége beszáll az autóiparba. "Hatalmas változások jönnek" - figyelmeztette Cook az autógyártókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×