eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

30 szlovák katona érkezik a Balaton 2015 hadgyakorlatra

A pozsonyi kormány jóváhagyásának értelmében 30 szlovák katona vesz részt november 1-jétől a Balaton 2015 elnevezésű hadgyakorlaton. A migránsválsággal kapcsolatban életre hívott kiképzésre tíz haditechnikai eszközt is küld Szlovákia.

A tervek szerint logisztikai szakértők, felderítők, kommunikációs szakemberek, illetve az ún. PSYOPS, a pszichológiai műveletekért felelős egység tagjai vesznek részt az október 15. és december 15. között tartandó magyarországi hadgyakorlaton.

"A magyar fél 30 katonát kért tőlünk. Úgy döntöttünk, hogy ma 21 katonát küldünk a Balaton melletti táborba, valamint további 10 haditechnikai eszközt, melyek személy- és teherszállításra alkalmasak. A járművekkel együtt darukat és tartálykocsikat is útnak indítunk" - ismertette Robert Fico miniszterelnök hozzátéve, hogy további emberek küldésére is fel vannak készülve.

A kormányfő elmondta, "a szlovák katonák 45 napon keresztül, november 1-jétől december 15-ig teljesítenek majd szolgálatot Magyarországon, ahol magyar, lengyel és cseh társaikkal együtt különböző gyakorlatokon vesznek részt, és szükség esetén további katonákat is felkészítenek egy illegális határátlépők visszaszorítására szolgáló esetleges katonai beavatkozásra."

A szlovák védelmi miniszter a kormányülésen megjegyezte, hogy Magyarország a migránsválság megoldásának érdekében nem félt a jogszabály-módosítástól sem, minek következtében a hadgyakorlatot nem katonai színtéren is megtarthatják.

Martin Glváè leszögezte: "ez a V4-es együttműködés magasabb formája, maga a hadgyakorlat pedig olyan legiszlatív változtatások előmozdítója is lehet, melyeket később az Európai Unió is támogathat."

Szlovákia a múlt héten már egy ötvenfős rendőrcsoportot is kiküldött Magyarországra, hogy segítséget nyújtson a menekültválság miatt megszaporodott határvédelmi feladatok ellátásában. A csoport a visegrádi négyek között született megállapodás értelmében a magyar-szerb határon teljesít szolgálatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×