eur:
394.59
usd:
365.01
bux:
65480.96
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Házkutatást tartottak a Volkswagen központjában

Házkutatást tartott a rendőrség a Volkswagen konszern wolfsburgi központjában, valamint az autógyár több vezető munkatársának otthonában. A razzia célja bizalmas értesülések megszerzése a dízelbotrány hátterének felderítése érdekében. Eddig a német ügyészség ismeretlen személyek ellen folytatott eljárást az emissziós csalás ügyében, de a tegnapi házkutatás nyomán most már konkrét személyek állnak a bünügyi vizsgálat középpontjában.

A helyileg illetékes braunschweigi államügyészség csak annyit közölt, hogy a házkutatások során jelentős mennyiségű adathordozót foglaltak le. A razzia a Volkswagen wolfsburgi székházában kezdődött, majd több vezető munkatárs lakásán folytatódott. Az ügy jelentőségére utal, hogy a házkutatásokat végző 50 rendőr mellett jelen volt három államügyész is.

A lefoglalt számítógépeken és adathordozókon rögzített dokumentumokból részletes felvilágosítást remélnek az emissziós csalás kitervelőiről, valamint mindazokról, akik tudtak róla, illetve részt vettek a hatóságok éveken át tartó félrevezetésében. A razziát követően a Volkswagen központjában bejelentették, hogy a konszern teljes mértékben készen áll az együttműködésre a rendőrséggel a történtek maradéktalan feltárására.

Tény, hogy az emissziós botrány kirobbanása után a Volkswagen feljelentést tett a braunschweigi ügyészségen. Eddig csak ismeretlen személyek ellen indult vizsgálat, ebben most fordulatot jelent a tegnapi házkutatás, mert ennek során már konkrét személyek álltak a nyomozók érdeklődésének középpontjában.

Mint a razzia részleteiről beszámoló Thorsten Hapke, az állami német tévécsatorna riportere bizalmas értesülésekre hivatkozva elmondta, hogy a nyomozók listáján nem szerepel Martin Winterkorn, a Volkswagen volt elnöke, aki a botrány kirobbanását követő napon lemondott tisztségéről.

A házkutatás időpontjául alighanem azért választották a tegnapi napot, mert az Európai Unió közlekedésügyi miniszterei is tegnap vitatták meg az Volkswagen botrány nemzetközi következményeit. A müncheni Süddeutsche Zeitung ezzel kapcsolatban rámutatott arra, hogy a Volkswagen az emissziós csaláshoz olyan szoftvert használt, amely nemcsak az amerikai környezetvédelmi tesztek, hanem az Európai Unióban végzett, úgynevezett európai menetciklus szerinti vizsgálat manipulálására is alkalmas.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×