eur:
393.81
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az alacsony olajár lökte Moszkvát a szíriai beavatkozás felé?

Oroszország szíriai légicsapásai nemcsak a konfliktust mélyíthetik el, de fokozhatják az olajháborút Szaúd-Arábiával - írja a Telegraph című brit lap. Az újság szerint Vlagyimir Putyin azért lendült mozgásba, mert a jelenlegi alacsony olajár megbénítja az orosz gazdaságot. A közel-keleti események azonban felfelé tolhatják a nyersanyag árát.

A brit konzervatív Daily Telegraph nem arról híres, hogy támogatná az összeesküvés-elméleteket. Mégis, most azt írja, hogy Moszkvát nemcsak a geopolitikai érdek, hanem a számára nyomasztóan alacsony olajár is a szíriai beavatkozásra késztette.

1979-ben, az afganisztáni szovjet invázió idején 110 dollár volt egy hordó olaj ára - ez felbátorította Moszkvát. Mint most, akkor is fontos volt az országnak az olajexport.

A szovjetek az afganisztáni akcióval fenyegették a nyugat számára fontos "energia-korridort" az Arab-Öböl és egy sor gazdag, Amerika-párti kliensállam között - írja még a Telegraph.

Abban reménykedtek, hogy sikerül magasan tartani az olaj árát és így megnyerni a hidegháborút - nem így történt, jegyzi meg a Telegraph.

Oroszország most ismét az olaj drágulásában érdekelt: 2009 óta első ízben recesszióba csúszott az orosz gazdaság.

Ha az olajár még egy évig 50 dollár/hordó alatt marad, akkor még a sokat szenvedett orosz nép is elkezdheti megkérdőjelezni Putyin vezetői képességeit.

A Telegraph úgy fogalmaz, hogy az "olajár összeomlását Amerika fő regionális szövetségesei, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Katar és Kuvait" tervelték ki.

Az olajpiacokon jelenleg napi 2 millió hordó a túlkínálat de sem a szaúdiak, sem az oroszok nem hajlandók visszafogni a kitermelést. Pedig, a szaúdi rezsimre komoly gazdasági nyomást jelent az alacsony olajár.

Az oroszok, - feltéve, ha felfelé indulnak el az olajárak, - , most úgy érezhetik magukat, hogy visszavágnak Amerikának és szövetségeseinek.

Eddig nem sikerült feljebb tornászni az olajárat. Közben a szaúdiak és Öböl-beli szövetségeseik pénzelik az Aszad szíriai elnökkel szembenálló ellenzéki csoportokat - teszi hozzá a Telegraph.

A lap szerint 3 ok miatt is emelkedhet azonban az ár: az első, a szaúdi királyi dinasztiának fontosabb a túlélés és ezért visszafoghatja a termelést.

A második ok: az orosz jelenlét fokozza az bizonytalanságot, főleg, ha Putyin elnök hosszú távra akarja megvetni a lábát a térségben.

A harmadik ok az olajár várható emelkedésére pedig az, hogy Oroszország megerősítette Szaúd-Arábia legnagyobb ellenfelét a térségben, Iránt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×