INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Az alacsony olajár lökte Moszkvát a szíriai beavatkozás felé?

Infostart / InfoRádió
Oroszország szíriai légicsapásai nemcsak a konfliktust mélyíthetik el, de fokozhatják az olajháborút Szaúd-Arábiával - írja a Telegraph című brit lap. Az újság szerint Vlagyimir Putyin azért lendült mozgásba, mert a jelenlegi alacsony olajár megbénítja az orosz gazdaságot. A közel-keleti események azonban felfelé tolhatják a nyersanyag árát.

A brit konzervatív Daily Telegraph nem arról híres, hogy támogatná az összeesküvés-elméleteket. Mégis, most azt írja, hogy Moszkvát nemcsak a geopolitikai érdek, hanem a számára nyomasztóan alacsony olajár is a szíriai beavatkozásra késztette.

1979-ben, az afganisztáni szovjet invázió idején 110 dollár volt egy hordó olaj ára - ez felbátorította Moszkvát. Mint most, akkor is fontos volt az országnak az olajexport.

A szovjetek az afganisztáni akcióval fenyegették a nyugat számára fontos "energia-korridort" az Arab-Öböl és egy sor gazdag, Amerika-párti kliensállam között - írja még a Telegraph.

Abban reménykedtek, hogy sikerül magasan tartani az olaj árát és így megnyerni a hidegháborút - nem így történt, jegyzi meg a Telegraph.

Oroszország most ismét az olaj drágulásában érdekelt: 2009 óta első ízben recesszióba csúszott az orosz gazdaság.

Ha az olajár még egy évig 50 dollár/hordó alatt marad, akkor még a sokat szenvedett orosz nép is elkezdheti megkérdőjelezni Putyin vezetői képességeit.

A Telegraph úgy fogalmaz, hogy az "olajár összeomlását Amerika fő regionális szövetségesei, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Katar és Kuvait" tervelték ki.

Az olajpiacokon jelenleg napi 2 millió hordó a túlkínálat de sem a szaúdiak, sem az oroszok nem hajlandók visszafogni a kitermelést. Pedig, a szaúdi rezsimre komoly gazdasági nyomást jelent az alacsony olajár.

Az oroszok, - feltéve, ha felfelé indulnak el az olajárak, - , most úgy érezhetik magukat, hogy visszavágnak Amerikának és szövetségeseinek.

Eddig nem sikerült feljebb tornászni az olajárat. Közben a szaúdiak és Öböl-beli szövetségeseik pénzelik az Aszad szíriai elnökkel szembenálló ellenzéki csoportokat - teszi hozzá a Telegraph.

A lap szerint 3 ok miatt is emelkedhet azonban az ár: az első, a szaúdi királyi dinasztiának fontosabb a túlélés és ezért visszafoghatja a termelést.

A második ok: az orosz jelenlét fokozza az bizonytalanságot, főleg, ha Putyin elnök hosszú távra akarja megvetni a lábát a térségben.

A harmadik ok az olajár várható emelkedésére pedig az, hogy Oroszország megerősítette Szaúd-Arábia legnagyobb ellenfelét a térségben, Iránt.


A címlapról ajánljuk