INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A bolgárok is bekeményítenek a határon

Infostart / InfoRádió
Egyre több európai ország szigorítja valamilyen módon határai ellenőrzését a menekültválság miatt. Legutóbb Bulgária, amely 1000 katonát vezényelt a török határra, ahol többszáz menekült és migráns torlódott fel.

Horvátország először azt ígérte, hogy segíti a menekülteket és migránsokat, majd kitette a megtelt táblát és gyakorlatilag lezárta a szerb határt. Magyarország, immár a horvát határon folytatja a határzár építését. Bulgária pedig katonákkal erősíti meg dél-keleti határai védelmét.

A bolgár hadsereg megkezdte 1000 katona telepítését a török határra, ahol többszáz migráns és bevándorló várakozik, immár harmadik napja.

Egy belügyi illetékes azt mondta, hogy fokozatosan telepítik a katonákat a határra.

Előzőleg 660 migráns és bevándorló próbált az éjszaka illegálisan bejutni Bulgáriába, A bolgár járőrök felfedezték őket és jeleztek a török hatóságoknak, akik visszafordították a határátlépőket - mondta Georgi Kosztov.

Bulgária, amely dél-keleten az Európai Unió határállama, korábban már további 1000 rendőrt vezényelt a könnyen átjárható, 260 kilométer hosszú bolgár-török határra.

A terület egy 30 kilométer hosszú szakaszát szögesdróttal zárták le és ennek építését most folytatják.

Magyarországhoz hasonlóan itt is közös rendőrségi és katonai járőröket küldtek a határhoz.

"Nem lehet megjósolni, merre indul meg a menekülthullám. Nem tudjuk, hogy hol torlódnak majd fel az emberek. Ha egy ország lezárja a határát, akkor egy másikhoz mennek. Felkészültünk" - mondta a helyi rádiónak Nikolaj Nencsev védelmi miniszter.

A bolgár határőrség vezetője azt mondta, hogy a török hatóságok vállalták, hogy visszaviszik a migránsokat Isztambulba. A határőrség vállalta, hogy elfogja az illegális határátlépőket és átadja őket a bevándorlási szerveknek, hogy azok regisztrálják őket. A belügyi hatóságok közölték: folytatják a menedékkérők regisztrálását, ahelyett, hogy simán továbbengednék őket.

Bulgária, amely Romániával, Szerbiával, Macedóniával és Görögországgal határos, nem tagja a Schengeni övezetnek. A bolgárok az idén közel 7500, főleg Törökországból érkezett szíriai migránst fogtak el.

Többszáz migráns várakozik harmadik napja a Edirne török városban, miután a török hatóságok megakadályozták, hogy eljussanak a közeli görög és bolgár határátkelőkhöz. A bolgár parlament közben megszigorította az embercsempészekre kiróható büntetést, ami immár hat év börtön. A csempészetben résztvevő rendőrök, katonák és határőrök pedig 12 éves büntetésre és vagyonelkobzásra számíthatnak.

Kapcsolódó hang

A bolgárok bekeményítenek a határon
 


A címlapról ajánljuk