eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Megbukhathatja a Sziriza-kormányt az erőre kapott ellenzék

Megbukhat a görög Sziriza-kormány? Kommentátorok szerint a konzervatív ellenzék meglepetésre legyőzheti a nemzetközi hitelezőkkel hadakozó, radikális baloldali az előrehozott választásokon a hétvégén.

Véget ér a megosztott Sziriza uralma és visszatérhet a hatalomba a konzervatív ellenzék - Görögországban egyre nagyobb esélyt adnak ennek a forgatókönyvnek.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a Vangelisz Meimarakisz-vezette Új Demokrácia párt mindössze 1 százalékponttal marad el Alekszisz Ciprasz Sziriza pártjától.

A veterán politikusnak sikerült egyesítenie a konzervatív pártot, a centrumba tolnia és így szélesebb szavazóbázist tud megszólítani - mondta Dimitrisz Keridesz politológus az Observer című lapnak.

Júliusban még 25% pontos különbség mutatkozott a Sziriza és az Új Demokrácia között.

A nemzetközi hitelezőkkel hónapokon át keménykedő, de végül nekik behódoló Alekszisz Ciprasz abban a tudatban íratott ki előrehozott választásokat, hogy magabiztosan nyerhet.

Ezzel az volt a célja, hogy letörje radikális pártja balszárnyát, amely elutasítja a Görögországnak jóváhagyott harmadik nemzetközi mentőcsomagot.

A Szirizán belüli lázadás nyomán Ciprasz elvesztette parlamenti többségét.

A kormányfő számára fennáll a veszély, hogy elbukik a terve - a görög választók, akik a júniusi népszavazáson még őt támogatták, most elfordulhatnak tőle.

Sokan a radikális baloldaliakat hibáztatják a hónapokon át tartó politikai és gazdasági káoszért, amelynek kicsúcsosodásaként hetekre bezártak a görög bankok és korlátozták az automatákból kivehető pénz mennyiségét.

Ciprasz januárban azzal az ígérettel nyerte meg a választásokat, hogy véget vet a megszorításoknak. Ehelyett azonban júniusban megalázó módon arra kényszerült, hogy további takarékossági programot kényszerítettek rá a hitelezők, cserébe azért, hogy Görögország az euróövezetben maradhasson és elkerülje a csődöt.

Mint az Observer megjegyzi, a munkanélküliségtől különösen szenvedő fiatal görögök élték meg leginkább árulásként a történteket. Az újabb mentőcsomagot jóváhagyó európaiak - köztük is a németek - számára ugyanakkor jobb lenne, ha Ciprasz nagykoalícióban kormányozna ellenfeleivel, mert akkor "nem tudna az utcán bajt keverni".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×