eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Ausztrália is befogadna menekülteket

Ausztrália kész arra, hogy menekülteket fogadjon be, cserébe keményebb fellépést követel az Iszlám Állam ellen.

Ausztrália közel-keleti menekülteket fogadna be - erről beszélt Tony Abbott miniszterelnök, aki pénzt is ajánlott, viszont gyakorlatilag kemény katonai fellépést sürgetett a térségben.

Ausztrália az utóbbi hónapokban arról oktatta Európát, hogy hogyan vette el az ázsiai embercsempészek és a migránsok kedvét is attól, hogy megcélozzák partjait.

Az ellentmondásosan megítélt miniszterelnök, Tony Abbott azonban most arról beszélt, hogy országa hajlandó további közel-keleti menekülteket befogadni, sőt "nyitott" arra is, hogy további pénzügyi segélyt juttasson az ENSZ Menekültügyi Szervezetének.

Cserébe viszont "kemény biztonsági fellépést" követelt, ami alatt minden bizonnyal az Iszlám Állam elleni katonai beavatkozásra gondolt. Abbott azt mondta, hogy a Szíriához és Irakhoz közel, térségbeli menekülttáborokból fogadnának be embereket.

A canberrai kormány egy héten belül dönt arról, hogy csatlakozik-e az Iszlám Állam ellen, Szíriában légicsapásokat végrehajtó nemzetközi koalícióhoz - a dzsihádista szervezet iraki pozíciói elleni missziókban már tavaly óta részt vesznek ausztrál harci gépek.

Augusztus végén az ausztrál külügyminiszter arra sürgette az európai országokat, hogy vállaljanak részt az Iszlám Állam elleni légicsapásokból. "Az Európában menedéket keresők 40%-a szíriai, közös front kell a menekültválságot előidéző terrorszervezetek legyőzésére" - mondta Julie Bishop.

Abbott Genfbe, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának Központjába küldi bevándorlásügyi miniszterét, hogy pénzügyi segítséget és további menekültek befogadását ajánlja fel a szervezetnek.

Több vezető ausztrál politikus már most azt követeli, hogy azonnal nyújtsanak menedéket 20 ezer szíriai menekültnek. Ausztrália jelenleg évente 14 ezer embert fogad be és Abbott nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy a szíriaiak miatt mások hátrányba kerülnek-e.

A mostani ajánlat ellenére, Ausztrália menekültpolitikáját különösen keménynek tartják: a migránsokkal érkező hajókat például visszafordítják és az utasok kérelmeit kétoldalú egyezmények alapján Csendes-óceáni szigetállamokban dolgozzák fel - az így visszafordított migránsok nem léphetnek ausztrál földre.

A New York Times a múlt héten élesen bírálta és embertelennek nevezte a gyakorlatot. Abbott azonban a török partoknál a tengerbe fulladt gyerekekre utalva azt mondta: a megrázó eset is azt bizonyítja, hogy "meg kell állítani a gonosz embercsempészetet, mert akkor tengeri tragédiák sem lesznek".

Szerző: Szvetnik Endre, London

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×