eur:
389.7
usd:
361.66
bux:
68510.69
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ismét felvonták az amerikai lobogót Havannában

54 év után újítják fel a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államok és Kuba között. Az Egyesült Államoknak és Kubának véget kell vetnie egymás "kölcsönös elszigetelésének" - hangsúlyozta John Kerry amerikai külügyminiszter pénteken Havannában, amikor az Egyesült Államok nagykövetségének épületénél ünnepélyesen felvonták az amerikai zászlót. A lépés ellenére még fennmarad a Kuba elleni amerikai kereskedelmi embargó.

 John Kerry hangsúlyozta, hogy Kuba sorsát maguknak a kubaiaknak kell meghatározniuk, de rámutatott, hogy az Egyesült Államok határozottan fel fog lépni az emberi jogok védelmében. Rámutatott: az amerikai kormány szerint Kuba érdekeit a valódi demokrácia szolgálja.

Amikor 1961-ben az amerikaiak bezárták havannai nagykövetségüket, három tengerészgyalogos engedte le és hajtogatta össze a csillagos-sávos zászlót.

Most ez a három - immár idős - veterán vonja fel ismét a lobogót, ami új fejezetet nyit az Egyesült Államok és Kuba viszonyában.

A két ország viszonylag rövid idő alatt jutott el odáig, hogy normalizálja a hidegháború idején elmérgesedett viszonyt. Barack Obama amerikai elnök és Raúl Castro kubai vezető december közepén találkozott egymással.

A most Havannába látogató amerikai külügyminiszter ugyan találkozik kubai illetékesekkel, de nem fogadja sem Raúl, sem Fidel Castro - a Kubai Forradalom atyja, aki egészen 2006-ig állt a kommunista vezetésű ország élén.

Figyelemre méltó, hogy Kerrynek megengedték, hogy találkozzon a kubai katolikus egyház vezetőivel és ellenzékiekkel is.

A diplomáciai nyitás ellenére továbbra is komplikált marad a két ország viszonya.

Fidel Castro például csütörtökön, 89. születésnapján megjelent írásában azt taglalta, hogy Amerika "többmillió dollárral tartozik" Kubának a kereskedelmi embargó miatt.

A korlátozások egyelőre érvényben maradnak, miközben az amerikai kongresszusban sokan vannak olyanok, akik ellenzik a kubai kommunista vezetéshez való közeledést.

Az amerikaiak azzal vágnak vissza, hogy Kuba 7 milliárd dollárral tartozik neki a forradalom után lefoglalt amerikai magánvagyon miatt.

Washingtonban továbbra is bírálják Kubát a sajtószabadság és az egyéni szabadságjogok korlátozása miatt, ugyanakkor levették Kubát a terrorizmust támogató országok listájáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×