eur:
388.07
usd:
360.71
bux:
69002.12
2024. május 9. csütörtök Gergely

"Nagy-Britannia tegyen többet a menekültekért!"

Nagy-Britannia tegyen többet az Európába érkező menekültekért - erre szólította fel Londont az olasz Lampedusa sziget polgármestere. Lampedusa lakossága közvetlen közelről szembesült a Földközi-tengeren át érkező menekült-áradattal és az azt kísérő emberi tragédiákkal.

Guisi Nicolini a kis földközi-tengeri sziget, Lampedusa polgármestere szenvedélyes szónok. A Vatikánban több külföldi vezető előtt ostorozta Európát, amiért az Uniós vezetők nem tudtak megegyezni a beérkező migránsok elosztásáról.

Nicolini nevetségesnek nevezte az európai elosztási tervet - amelyről így sem sikerült megállapodni. Azt mondta: a vezetők "tragikus módon, messze járnak attól, hogy mennyire kevés, amit tesznek".

A polgármester asszony nem említette név szerint Magyarországot, amely az egyetlen olyan EU-tagállam, amely egyáltalán nem hajlandó befogadni a Földközi-tengerről érkezett menekülteket vagy menedékkérőket.

Inkább a briteket ostorozta, akik több tengeri mentőakcióban részt vettek. A lampedusai vezető szerint ezért elvárható lenne tőlük, hogy jobban átérezzék a helyzetet.

"Csak azért, mert maguk nem hajlandók befogadni őket, még nem fognak otthon maradni" - mondta a migránsokra utalva.

Nagy-Britannia 3 hadihajóval és három helikopterrel segíti a tengeren bajba került migránsok mentését. Júniusban az egyik brit hajó egyetlen nap 1000 embert mentett ki a tengerből a líbiai partok mentén.

A brit kormány ugyanakkor közölte, hogy nem vesz részt abban a programban, amely az Uniós tagállamokban, meghatározott kvóta alapján telepíti le a menedékkérőket.

Egy ismerten bevándorlásellenes brit szervezet, a MigrationWatch egy új tanulmányában azt írja, hogy a bevándorlás igenis káros a szigetországnak, mivel a migránsok alacsonyabban fizetett állásokban dolgoznak és juttatásokra szorulnak.

A nyugat-európai migránsok átlagban nagyobb arányban állnak alkalmazásban, többet keresnek és kevesebb szociális segélyt vesznek igénybe, mint a britek. A keletiek között is nagyobb a munkában állók aránya, de ők alacsonyabb bérért dolgoznak és több segélyért folyamodnak.

Közben kedden további 400 migránst, köztük 4 csecsemőt mentettek ki a Földközi-tengerből, ezúttal olasz hajók. Az olasz parti őrség közölte, hogy hétfőn 1400 embert helyeztek biztonságba.

Az idén már 60 ezer ember indult útnak a Földközi-tengeren át, hogy bejusson az Európai Unió területére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Egyre jobb a hangulat, történelmi csúcson a német tőzsde

Egyre jobb a hangulat, történelmi csúcson a német tőzsde

A hét első felében határozott emelkedést láttunk a tőzsdéken, bár a momentum tegnapra kissé lassult az USA-ban, és ma reggel is vegyes összkép látszik az ázsiai tőzsdéken, bár a kínai piacok kaptak egy nagyobb lökést attól, hogy a vártnál erősebb külkereskedelmi adatokat közöltek ma az import tekintetében. Eközben viszont továbbra is a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek a befektetők, a holnap ilyen szempontból itthon is kiemelten fontosnak számít, hiszen a két legnagyobb blue chip, az OTP és a Mol is pénteken hajnalban teszi majd közzé a legfrissebb számait. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti, az európai tőzsdék a kezdeti iránykeresés után mérsékelt emelkedésben vannak, viszont az USA-ban csak vegyes mozgásokat látunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×