eur:
389.63
usd:
361.98
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Elfogadták az új menekült törvényt Németországban

Berlinben a törvényhozás új menekült törvényt fogadott el, amely a hivatali személyzet létszámának növelésével felgyorsítja a menedékjogért folyamodók ügyintézését, elősegíti a már huzamosabb ideje német földön élők integrálását, de lehetővé teszi a bűncselekményt elkövetők gyors kitoloncolását is. Az új törvény meghozatalában komoly szerepet játszott a menekültek számának drasztikus növekedés. A hatóságok idén legalább 400 ezer menekülttel számolnak.

Tavaly több mint 200 ezren folyamodtak menedékjogért Németországban. Ez a szám némileg meghaladtak a Jugoszlávia szétesését követő polgárháborús időszakban érkezők számát. Idén azonban úgy tűnik, hogy már legalább 400 ezer új kérelemmel kell foglalkoznia a német hatóságoknak.

A most elfogadott törvény értelmében az ügyintézés felgyorsítására kibővítik a migrációs hivatalok létszámát, a legalább 8 éve itt élő, és eddig háromhavonként meghosszabbított tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek lehetővé teszik a letelepedést, ha német nyelvtudással és állandó munkahellyel rendelkeznek, valamint bizonyíthatóan magukévá tették a demokrácia alapelveit. Így legalább 30 ezer személy végleges letelepedésre számíthat a közeljövőben.

Szintén nem fenyegeti a kitoloncolás veszélye azokat a fiatal külföldieket, akik szakmát tanulnak. Az új törvény szigorúbban lép fel azokkal szemben, akik hamis adatokkal próbálkoztak, vagy kiderült róluk, hogy jelentős összegekért embercsempészek segítségével jöttek Németországba. Õket gyors kitoloncolásuk előkészítése végett a jövőben haladéktalanul őrizetbe lehet venni. Eddig ugyanis sokan egyszerűen illegalitásba mentek, azaz a hatóságok számára szinte elérhetetlenné váltak.

A most életbe lépő törvény alapján a kitoloncolt személyek több éven át nem kaphatnak beutazási engedélyt Németországba. A kormány az új intézkedéstől nemcsak a menekültek helyzetének javítását reméli, hanem azt is, hogy visszaszorítható lesz az idegengyűlöletből fakadó erőszak is. Az elmúlt évben ugyanis megszaporodtak a menekültotthonok ellen végrehajtott merényletek száma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×