eur:
390.97
usd:
366.91
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Pozsonyban tanácskoznak a világ legbefolyásosabb politikusai

A világ legbefolyásosabb politikusai érkeznek a következő napokban Szlovákiába. Pénteken kezdődik Pozsonyban a tizedik Globsec fórum, amely Közép-Európa legjelentősebb biztonság- és külpolitikai rendezvénye.

A június 19. és 21. között megrendezendő nemzetközi biztonságpolitikai konferenciára David Cameron is Pozsonyba látogat, és beszédet is mond. A második megbízatását töltő brit miniszterelnök először látogat az országba. Utoljára kilenc évvel ezelőtt Tony Blair személyében járt Szlovákiában brit kormányfő.

David Cameronon kívül még 12 államfő és miniszterelnök érkezik a szlovák fővárosba, többek között Horvátországból, Grúziából, Észtországból és Macedóniából. A rendezvényen részt vesznek a visegrádi négyek, Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország kormányfői is. Francois Hollande francia elnök is Pozsonyban lesz, ő a visegrádi országok kormányfőivel - így Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnökkel is - találkozik.

A Globsec meghívott vendégei között szerepel Petro Porosenko is, ám az ő érkezése egy nappal a konferencia kezdete előtt még kérdéses. Az ukrán elnöknek szombaton kellene beszédet mondania, látogatását az utolsó pillanatban fogják szervezni.

A biztonsági és külpolitikai fórumra több mint 800 meghívott vendéget várnak, a feljebb olvasottakon kívül többek között a NATO több vezető képviselőjét, valamint John McCain, amerikai szenátort is. Szlovákia is a legmagasabb szinten képviselteti magát; az állam- és kormányfő mellett a találkozón ott lesz Miroslav Lajèák külügyminiszter, valamint Mikulá¹ Dzurinda volt kormányfő is.

Az ukrajnai helyzet mellett a témák között szerepelnek majd a NATO jövő évi csúcstalálkozójának céljai, a görög válság, az Iszlám Állam fenyegetése, valamint a menekültüggyel kapcsolatos problémák is. A háromnapos Globsec konferenciát szigorú biztonsági intézkedések és a nemzetközi sajtó kiemelt figyelme kíséri. Harminc országból mintegy százötven újságírót várnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×