eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Erdogan elnöki köztársaságot szeretne

Jön a tekintélyuralmú elnöki köztársaság? Ez a kérdés a hétvégi török parlamenti választások előtt. Ha Erdogan elnök pártja abszolút többséget szerez, akkor egy alkotmánymódosítás után az elnök újabb jogköröket kaphat. A kormánypárt népszerűsége azonban visszaesett.

Ahogy egy brit lap megjegyezte: Törökország Putyinja lehet Recep Tayyip Erdogan államfő, ha a kormányzó AKP párt abszolút többséget szerez a vasárnapi választásokon.

Kedvező eredmény esetén, az utóbbi 13 évben domináns miniszterelnök majd államfő egy alkotmánymódosítással megvalósíthatja az elnöki köztársaságról szőtt álmát.

Erdogan, - akinek papíron semlegesnek kellene maradni a kampány során - azt mondja, hogy csak hatékonyabbá akarja tenni a kormányzást. Ennek ellenére az elmúlt hetekben nagyon is politikai megnyilvánulásokat láthattak tőle honfitársai.

Május végén 43 embert - volt rendőröket és tanárokat - tartóztattak le, akiket azzal vádoltak, hogy Erdogan ellensége, az Egyesült Államokban élő Fetullah Gülen imám hívei, akik úgymond "párhuzamos államot" építenek és alá akarják ásni az államfő hatalmát.

Az elnök két napja pedig személyesen jelentette fel a Cumhüriyet világi újság főszerkesztőjét egy címlapsztori miatt. A cikk szerint beigazolódott, hogy Törökország fegyvereket küldött a szíriai lázadóknak.

Az elnök szerint Can Dundar főszerkesztőnek kétszer kell életfogytig tartó büntetést adni, továbbá 42 év börtönre kell ítélni kémkedés és hamis információ közlése miatt.

A lap korábban a Charlie Hebdo francia magazinban megjelent egyik Mohamed-karikatúra közlésével dühítette fel Erdogan híveit.

Miután a New York Times "sötét fellegeket" vizionált Törökország felett, Erdogán "szemétnek" minősítette a lapot, amely "már a szultánok ideje óta démonizálja a török vezetőket."

Közvélemény-kutatások szerint az eddig szinte mindenható AKP kormánypárt kénytelen lehet koalícióra lépni a mostani választások után - 2002-es hatalomra kerülése óta első ízben. Szerdán 30 művész és közéleti személyiség - köztük Orhan Pamuk író - biztosította nyílt levélben támogatásáról a főszerkesztőt.

A választási kampány még jobban polarizálta a már amúgy is megosztott Törökországot. Bár Erdogan kormányzása alatt Törökország irigylésre méltó gazdasági növekedést produkált és regionális hatalommá vált, az elnök iszlamista politikája, agresszív hangneme és megnyilvánulásai a nyugatos elit ellenségévé tették.

Két éve rohamrendőrökkel próbálta feloszlatni az egyik isztambuli parkban ellene indult tiltakozómozgalmat. Közben szerdán török nacionalisták támadtak annak a kurd pártnak a kampánybuszára, amely a mérleg nyelve lehet a választások után és agyonlőtték a sofőrt. Sok liberális török is a HDP pártra fog szavazni és ha az bejut a parlamentbe, akkor Erdogannak nagyon nagyon nehéz lesz módosítani az alkotmányt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×