eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Menekültellenes a szlovák politikai elit

A szlovák politikusok - kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt - a szociális ellátó rendszert és a biztonságot veszélyeztető tényezőnek tekintik a menekülteket. Szakemberek szerint azonban ennél árnyaltabb a kép, és nem helyes így leegyszerűsíteni a kérdést.

"A 785 menekült, akiket a túlzsúfolt olaszországi és görögországi táborokból két éven belül be kellene fogadnia Szlovákiának, csak élősködne a szociális rendszerünkön, mert szakképesítés híján mást nem is tudna tenni" - véli Richard Sulík európai parlamenti képviselő, a liberális SaS elnöke, hozzátéve azt is, hogy Európában élni nem természetes joga a világ minden lakosának.

Robert Kaliòák belügyminiszternek a témával kapcsolatban az a fő kifogása, hogy az Európai Bizottságnak a migránsok szétosztására vonatkozó javaslata nem őszinte. Képmutatásnak tartja, hogy Románia és Bulgária előtt nem akarják megnyitni a schengeni határokat, mert tartanak a Nyugat-Európába igyekvő romáktól, az afrikai menekültekkel szemben viszont nyitottak. Kaliòák szerint a probléma globális veszélyt hordoz magában, és a migráció okát kellene előbb felszámolni, nem a következményeket.

"Mivel a menekültek útját embercsempészek szervezik, a kvóták bevezetése még inkább arra ösztönözné őket, hogy egyre több és több embert indítsanak útnak Európa felé" - véli a szlovák belügyminiszter, akit a terrorizmus és a bűnözés terjedésének veszélye is aggaszt. "Ezek ismeretlen emberek, soha nem tudjuk meg az igazi nevüket, nem ismerjük a múltjukat" - érvelt Robert Kaliòák.

A szakemberek viszont óvnak a leegyszerűsítő sztereotípiáktól. "Sokan azok közül, akik az életüket mentve érkeznek hozzánk, bizonyítani akarják, hogy képesek megállni a saját lábukon, és nem akarnak függeni semmilyen rendszertől" - véli Helena Tu¾inská etnológus, a Comenius Egyetem tanára. Úgy gondolja, hogy a probléma megoldása előli menekülés helyett inkább a menekülteknek a társadalomba való beilleszkedését kellene segíteni, hogy aztán haszánra váljanak a közösségnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×