eur:
390.67
usd:
366.06
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Áfacsökkentéssel készül a választásokra Robert Fico

Robert Fico szlovák miniszterelnök bemutatta pártja második szociális csomagját, amely 15 pontból áll, és 200 millió eurójába kerül az államnak. Az ellenzéki pártok szerint mindez populista kampányfogás, amellyel a kormánypárt már a jövő évi parlamenti választásokra készül.

A friss hús, a kenyér, a kifli, a tej és a vaj januártól olcsóbb lesz, mert a 20 százalékos áfa a felére csökken. A szlovák államkasszának ez 100 millió eurós bevételkiesést jelent majd.

További 70 milliótól az olcsóbb banki szolgáltatások bevezetése miatt esik el az állam. A büdzsé szempontjából többletkiadást jelent továbbá a szegények üdültetése, az erdei iskolákhoz és sítúrákhoz való hozzájárulás, valamint a gyermekgondozási támogatás növelése, illetve újabb óvodák nyitása is. Ezenkívül a munkanélküliek alkalmazásáért járó adókedvezményeket, jobb egészségügyi ellátást és a lakóépületek szigetelésének költségéhez való hozzájárulást is tartalmaz a Fico-csomag.

Gál Zsolt gazdasági elemző képmutatásnak tartja a kormány intézkedését. "Az elmúlt 10 évből majdnem nyolc évig kormánypozícióban voltak Ficoék, ez alatt nem csökkentették az áfát, sőt folyamatosan elutasították az ilyen ellenzéki indítványokat, majd a választások előtt tesznek egy 180 fokos fordulatot, és néhány élelmiszer áfáját leviszik 20-ról 10 százalékra. Ezután mindenki eldöntheti, hogy ez mennyire őszinte lépés, és mennyire van szó tisztán szavazatvásárlásról" - fogalmaz a közgazdász.

Az ellenzék is bírálatnak vetette alá a kormánypárt ígéreteit, felróva, hogy az igazi előnyökhöz főleg az oligarchák jutnak, a kisemberek inkább csak morzsákat kapnak, s kétséges az így szétosztott pénz eredete is. "A Robert Fico által felhasznált pénzek a második nyugdíjpillérből pánikszerűen kilépő emberek megtakarításaiból vagy a Slovak Telekom privatizálásával szerzett bevételből származnak" - véli Jozef Mihál liberális képviselő.

Bugár Béla, a Híd elnöke szerint a szociális csomag csak azt bizonyítja, hogy Robert Fico több mint három év alatt nem volt képes rendszerszintűen javítani a polgárok életszínvonalán, ehelyett más zsebéből osztogatott pénzzel akarja megvásárolni a választók szavazatait, és olyan ad hoc megoldásokat javasol, amelyek következményeiért 2016 márciusa után nem kell majd felelősséget vállalnia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×