eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Felfedezték Németországot az albánok

Az elmúlt években főleg Koszovóból érkeztek tömegesen az albánok, egy ideje azonban Tiranából és környékéről is egyre többen jönnek letelepedési céllal Németországba. Míg azonban a koszovóiaknak vízumra vagy ügyes csempészekre van szükségük az Európai Unióba történő bejutáshoz, Albánia polgárai számára elegendő az útlevél és a közlekedési eszköz a hosszú út megtételére. Berlinben nem zárják ki, hogy éppen a közlekedési eszköz, jelen esetben a koszovói főváros és München között ingázó autóbuszok mind nagyobb nyereségre törekedő üzemeltetőinek üzleti fogása az albánok becsalogatása.

Az év eleje óta a legtöbb menekült Koszovóból érkezett Németországba. Noha időközben a menedékjog megadása iránti kérésüket nagy számban utasítják el, a tényleges kitoloncolásig hosszú idő telik el és mint a Die Welt című napilap kiderítette, ez idő alatt kapják a szociális juttatásokat, miközben sokan feketemunkát vállalnak, így jóval előnyösebb anyagi helyzetbe kerülnek, mint otthonmaradt honfitársaik.

Ez az átmeneti jólét azonban nem marad titokban az Albániában élők előtt sem, úgyhogy egyre többen kerekednek fel, abban a reményben, hogy Németországban rájuk mosolyog majd a szerencse. Míg a koszovói albánok tömeges kivándorlásában a csempészbandák is jelentős szerepet játszottak, mert elterjesztették, hogy Németországban kolbászból van a kerítés.

Mindebben segítségükre volt a schengeni szerződéshez tartozó országok külső peremének, a szerb-magyar határnak viszonylag őrizetlen volta, így még az év elején is naponta mintegy ezer koszovói albán érkezett Magyarországon, majd Ausztrián át német földre. Időközben Berlin, illetve az Európai Unió nyomására annyira őrzik ezt a zöld határt, hogy naponta legfeljebb 8-10 koszovóinak sikerül a magyar határőrök éberségét kijátszaniok.

Ettől a veszélyes kalandtól az Európai Unió 2010 novemberében életbe léptetett rendelkezései megkímélik Albánia polgárait, akik vízum mentesen utazhatnak be az EU területére. így aztán könnyen terjedt el Tiranában is az a híresztelés, hogy Németország - eldorádó.

Mivel azonban Tirana és a német nagyvárosok között egyelőre nincs közvetlen autóbusz összeköttetés és a légitársaságok tarifái igencsak magasak, a legtöbben a koszovói fővárosból,Prizrenből induló buszokon teszik meg az utat.

A Die Welt feltételezi, hogy az utaslétszám feltűnő gyarapodásában a koszovói autóbusz-társaságoknak is komoly szerepe van, mert egy ideje Albánia-szerte hirdetik az olcsó utat eldorádó, azaz Németország felé.

Az persze nem szerepel egyetlen reklámban sem, hogy Albánia polgárai az Európai Unió területén aligha reménykedhetnek munkavállalási, illetve letelepedési engedély megszerzésében. A német hatóságok a menedékjog megadását pedig - kiváltképpen most, a Földközi Tengeren át tömegesen érkezők miatt - egyre jobban szigorítják.

A tartományok most a szövetségi kormány közbelépését sürgetik, ezért a kancellár ma rendkívüli értekezlet keretében vitatja meg az illetékesekkel, hogy milyen módon oldják meg a mind inkább égető menekültkérdést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×