eur:
388.6
usd:
359.81
bux:
68107.41
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Líbiai lázadók: felvesszük a harcot Európával!

Ellenáll majd az európai katonai akcióknak a Tripolit ellenőrző, külföldön el nem ismert líbiai "ellenkormány". Legalábbis ezt mondta egyik képviselője, miután a migráns-válsággal foglalkozó európai uniós csúcson napirendre került, hogy katonai erővel semmisítsék meg az embercsempészek hajóit.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök azt akarja, hogy az európai fegyveres erők még líbiai területen pusztítsák el az embercsempészek hajóit, a bandavezéreket pedig fogják el, mivel Európa már gyakorlatilag "háborúban áll velük."

A líbiai "ellenkormány" viszont figyelmeztetett, hogy ellenáll bármilyen európai támadásnak. Líbiában - ahonnan az EU-ba vágyó bevándorlók gyakran tragédiával végződő útjaikra indulnak - két kormány harcol az ország irányításáért.

A külföld által el nem ismert kormányzat külügyminisztere, Mohamed el-Girani azt mondta a máltai Times újságnak: többször sürgették az európaiakat, hogy működjenek együtt velük a migráns-válság kezelésében.

A csaknem 2000 migráns tengerbe fulladása után sebtében összehívott EU-csúcson közben egyre több kormány hajlik elfogadni a nagy jótékonysági szervezetek véleményét, azt, hogy fel kell újítani a tavaly leállított tengeri mentőprogramot, amelytől korábban megvonták az anyagi támogatást. Sokan ezt a lépést okolják a gyakori tragédiákért.

A tengeri mentőakciók felújítására sürgette az EU-t közös levelében 50 volt politikai és üzleti vezető is. A bevándorlók halála "szégyenfolt Európa lelkiismeretén" - írta többek között Chris Patten volt brit EU-biztos, Carl Bilt egykori svéd miniszterelnök, Bernard Kouchner volt francia külügyminiszter és Soros György befektető.

A civil szervezetek ugyanakkor nem adnak választ arra a sok európait foglalkoztató kérdésre, hogy mi legyen a Földközi-tengeren megmentett migránsok további sorsa.

Az el nem ismert líbiai kormány minisztere szerint Európának koordinálnia kell velük. "Mi a helyzet, ha le akarnak bombázni egy helyet? Honnan tudják, hogy nem egy ártatlan halásszal végeznek? Ezért mondjuk, hogy működjünk együtt" - hangoztatta.

El-Girani hozzátette, hogy bármilyen, egyoldalúan indított támadásnak ellen fognak állni, de részleteket nem árult el.

Bírálta a katonai akciók ötletét Recep Tayyip Erdogan török elnök is, aki arra utalt, hogy az európaiak ezzel felhatalmaznák magukat a menekültekkel megrakott hajók elsüllyesztésére.

Erdogan hozzátette: miközben Európa bezárja kaput, Törökország 2 millió szíriai és iraki menekültnek ad otthont.

A török elnök az utóbbi időben fokozta Nyugat-ellenes retorikáját. Nemrég az Európai Parlament népirtásnak nevezte az Ottomán Birodalom örmény lakosai ellen 100 éve elkövetett atrocitásokat és úgy döntött: megemlékezik az évfordulóról. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Befolyásolhatja a mai kereskedést, hogy ma délután érkezik az amerikai munkanélküliség legfontosabb mutatója, hiszen a munkanélküliség bármilyen irányba történő elmozdulása óriási jelentőséggel bír. Ami pedig a tőzsdei mozgásokat illeti, Európában mérsékelt emelkedés látszik a mai kereskedésben és a határidős indexek állása alapján az USA-ban is pozitív felütéssel indulhat a nap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×