eur:
389.05
usd:
361.98
bux:
67998.62
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Meggyengíti-e az Iszlám Államot vezetőjének súlyos sebesülése?

Életveszélyesen megsebesült egy márciusi légitámadásban az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet vezetője, de az állapota azóta már javult. Abu Bakr al-Bagdadi egy koalíciós légicsapásban sebesült meg, még márciusban - mondták el források.

Majdnem belehalt sérüléseibe az Iszlám Állam vezetője, aki már nem látja el napi feladatait - értesült a Guardian című brit lap. Abu Bakr al-Bagdadi egy koalíciós légicsapásban sebesült meg, még márciusban - mondták el források.

Meggyengíti-e az Iszlám Államot vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi súlyos sebesülése? A dzsihádista csoport első számú emberével márciusban majdnem egy légicsapás végzett.

A Guardian című brit lapnak nevük elhallgatását kérő források azt mondták: Bagdadi sérülései először életveszélyesek voltak, de később fokozatosan javulni kezdett az állapota.

A nyugati média sokat gúnyolódott, a magát Ibrahim kalifának nevező, másfél millió forintos Omega karórát viselő dzsihádista vezetőn.

Az amerikai vezetésű koalíciónak eddig nem sikerült végeznie vele, bár több forrás is megerősítette, hogy épphogy túlélte a március 18-án, az iraki Nineveh-tartományban végrehajtott koalíciós légicsapást, amelynek célpontja Isis-vezetők konvoja volt.

Illetékesek közölték: akkor nem voltak tisztában vele, hogy önjelölt "kalifa" az egyik járműben ült.

Az ISIS-vezetője már túlélt egy korábbi légicsapást, amelynek során amerikai gépek két autót támadtak. Al-Bagdadi egyik közeli beosztottja életét vesztette, a dzsihádista főnököt az mentette meg, hogy a másik kocsiban ült.

A koalíciónak az elmúlt hónapokban sikerült végeznie a "kalifa" helyettesével és az Iszlám Állam katonai vezetőjével.

A brutalitásáról ismert ISIS az elmúlt hónapokban jelentős területeket vesztett Irakban, ahol a kormányerők és a siíta milíciák valamint a kurd erők 27 ezer négyzetkilométernyi földet foglaltak vissza.

Néhány napja a Spiegel német hírmagazin arról írt, hogy olyan bizalmas anyagokhoz jutott hozzá, amelyek szerint a néhai Szaddam Husszein iraki diktátor egyik hírszerzési főnöke "találta ki" az Iszlám Államot.

Szamir Abd Mohamed al-Klifavit szíriai lázadók ölték meg és hátrahagyott kézirataiból kiderült, hogy milyen aprólékosan tervezték meg Szíria északi részének elfoglalását, majd az Irakba történő behatolást.

A Spiegel által látott 31 oldalas kézirat aprólékosan részletezi a regionális és körzeti hatalmi struktúrákat, azt, hogy hogyan kell átvenni a hatalmat a falvakban. Például: "megtudni, kik a fő lázadó vezetők és hogy megsértik-e a sárija törvényeket. Ha igen, ezzel lehet zsarolni őket". Az anyagból az is kiderült: az ISIS először vallási missziókat hozott létre a falvakban, de ott valójában követői dolgoztak. A tervet aprólékosan megvalósították és ebben nagy szerepet játszottak Szaddam volt tisztjei - írja a Spiegel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×