eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Biztonságosabb lesz a világ?

Megállapodtak a nagyhatalmak és Irán Teherán nukleáris programjának korlátozásáról. A nyugatiak azt akarták elérni az alkuval, hogy Irán a közeljövőben ne tudjon kifejleszteni atomfegyvert. Teherán pedig azt, hogy elérje az ellene hozott kereskedelmi szankciók feloldását.

Maratoni tárgyalások után, két nappal a kitűzött határidőt követően létrejött a keretegyezmény Irán és öt nagyhatalom között az Iszlám Köztársaság veszélyesnek tartott nukleáris programjának korlátozásáról.

Az Egyesült Államok és Teherán is méltatta a keretegyezményt, amely a nyárig elvezethet egy átfogó alkuhoz. Barack Obama amerikai elnök Washingtonban "jó megállapodásról" beszélt, amely eloszlatja az iráni atomprogrammal kapcsolatos aggályokat".
Az irániak pedig elérték, hogy a gazdaságukat évek óta bénító nemzetközi szankciókat fokozatosan feloldják.

Annak ellenére, hogy a tárgyalófelek diplomatái elégedetten távozhatnak, a megállapodást élesen bírálják Washington regionális szövetségesei. A szaúdiak és az izraeliek is más-más okból Irán regionális ellenségei, akik nem szívesen látják a Teheránnak adott engedményeket.

Obama azonban úgy fogalmazott, hogyha a mostani megállapodás után aláírják az átfogó egyezményt, akkor "biztonságosabb lesz a világ".

Az Egyesült Államok mellett, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és külön félként az Európai Unió tárgyalt Iránnal.
Federica Mogherini, az EU külügyi megbízottja és Zsavad Zarif iráni külügyminiszter olvasta fel a felek közös nyilatkozatát, amely egy évtizedes előkészítő munkát követő "határozott előrelépést" említett.

John Kerry amerikai külügyminiszter megjegyezte: Azt követelni, hogy Irán kapituláljon, jól hangzik hírekben, de nem reális elvárás.

A pátoszos szavak ellenére, most következik az az időszak, amikor a végleges egyezmény konkrét pontjait kell megszövegezni.
Az alkuról már most tudni, hogy korlátozzák Irán számára az urándúsítás lehetőségét - hogy az ne tudjon atomtöltethez felhasználható hasadóanyaghoz jutni.

Irán nehézvizes atomreaktora nem állít majd elő fegyverben használható plutóniumot és a földalatti bunkerekbe telepített fordói komplexumban nem használnak fel uránt.

Az irániak szerint az egyezmény demonstrálja, hogy programjuk kizárólag békés célokat szolgál. Zarif külügyminiszter, aki az utolsó éjszakán órákon át tárgyalt amerikai kollégájával, John Kerryvel, azt mondta: Irán nem fog megsérteni egy olyan egyezményt, amelybe ennyi energiát fektetett be.

Washingtonban ugyanakkor Barack Obama republikánus ellenfelei további szankciókkal fenyegetik Iránt és rossz alkuról beszéltek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×