eur:
388.49
usd:
360.93
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Prosperál a szibériai amerikai gazda

Nem mindenki panaszkodik Oroszországban az ukrán válság után hozott szankciók miatt. Köztük van az az amerikai gazda is, aki Szibériában csinált szerencsét magának.

A "vidám gazda", azaz a szakállas Justus Walker úgy néz ki, mint egy 19. századi muzsik.

Az amerikai farmer és felesége, Rebecca Szibériában, Krasznojarszk közelében vezet egy tejgazdaságot és az orosz média a nyáron kapta fel a történetét, amikor az amerikai és európai szankciókra válaszul Moszkva egy sor Európai Uniós élelmiszeripari termék behozatalát tiltotta meg.

Az orosz állami tévé azt klipet ismételgette, amelyben Justus tökéletes oroszsággal, nevetve meséli, hogy egészen addig nem volt versenyképes a kecsketejből készült mozzarellája, de ezek után "nem lesz itt olasz sajt".

Walker nemcsak a földdel tud jól bánni, de a közösségi médiával is: később egy sor YouTube videóban magyarázta el, hogy ő valójában a szankciók ellen és a versenyért van és sürgette, hogy osszák szét a parlagon heverő jelentős termőterületeket az orosz gazdák közt.

Csakhogy az a baj, hogy az oroszok nem akarnak földet művelni - fejtegette. Más videókban az oktatási rendszerről, a történelemről és a filozófiáról értekezett, pár napja pedig az otthoni gázgenerátorral való energiatermelésre adott tippeket.

Oroszország a nyugati lépésekre válaszolva egy évvel ezelőtt vezette be az ellenszankciókat az EU-s élelmiszeripari termékekre.

A Moszkva elleni nyugati intézkedések nyomán nagy, ipari projektek álltak le. A Rosznyefty állami olajcég például az amerikai ExxonMobillal tervezte olajmezők feltárását az Északi-sarkkörön túl. Kérdéses azonban, hogy az orosz elit megérzi-e az intézkedések hatásait.

Jevgenyij Gavrilenkov, a Magyarországon is jelenlévő Szberbank vezető közgazdásza szerint valójában jól jöttek az orosz olajcégeknek a szankciók, mivel közben esett a kőolaj ára és így már veszteséges lett volna a sarkvidéki nyersanyag kitermelése.

Politikai kommentátorok megjegyezték, hogy a szankciók nem késztették politikája módosítására a Kremlt. Ukrajna és a Nyugat továbbra is katonai agresszióval vádolja Moszkvát, amit az továbbra is tagad - annak ellenére, hogy elismeri, orosz "önkéntesek" is harcolnak a szeparatisták soraiban.

Mindeközben a nyugati szankciók - az idén 12 százalékosra becsült infláció miatt - az egyszerű orosz polgárokat sújtják. Igaz, az orosz kormánynak eddig sikerült a Nyugatot felelőssé tenni a nehézségekért és Putyin elnök tetszési indexe továbbra is 80 százalék körüli.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×