eur:
388.53
usd:
360.76
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A német belügyminiszter személyi bemutatásával engedne repülőre szállni

A Germanwings repülőgép múlt heti katasztrófájával kapcsolatban a német belügyminiszter indítványozta, hogy a schengeni tagállamok között közlekedő gépekre is a jövőben csak személyazonossági igazolvánnyal lehessen felszállni. Az áldozatok személyazonosságának megállapítását különösen megnehezíti, hogy a légitársaság nem rendelkezett pontos utaslistával.

Thomas de Maiziere egy interjúban úgy vélte, hogy a schengeni szerződéshez tartozó országok közötti légiforgalomban is tegyék kötelezővé a személyazonossági igazolvány felmutatását, amikor az utasok beszállnak a repülőgépbe.

Az elmúlt években kialakult gyakorlat alapján ugyanis csak a schengeni övezeten kívülre induló utasoknak kell igazolványt, vagy útlevelet felmutatniok. A német belügyminiszter szerint komoly nehézségekbe ütközik annak megállapítása, hogy pontosan kik is tartózkodtak a Germanwings múlt héten a dél-franciaországi Alpokban lezuhant repülőgépének fedélzetén.

Thomas de Maiziere követelését azzal indokolta, hogy a schengeni övezetben közlekedő járatokon bárki tovább adhatja repülőjegyét és a légi társaság csak a vásárlónak nevéről értesül. Ez kibúvó-lehetőséget nyújt terroristák számára - állapította meg a német belügyminiszter.

Utalt arra is, hogy francia biztonsági szakértökkel együtt fontolóra veszik, miként módosíthatnának úgy a pilótafülkére vonatkozó előíráson, hogy többé ne lehessen belülről bezárni a fülkét.

A 2001 szeptemberében New Yorkban elkövetett merényletek során ugyanis terroristák kerítették hatalmukba a két utasszállítógép irányítását és ezért nemzetközi viszonylatban bevezették azt az intézkedést, amelynek értelmében lehetetlenné teszik a pilótafülkébe történő külső behatolást.

Mint emlékezetes múlt kedden a Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó gépét a másodpilóta azt követően irányította szándékosan a pusztulásba, hogy a kapitány rövid időre kilépett a fülkéből, de már visszatérni nem tudott, mert társa kizárta öt. A katasztrófa 150 emberéletet követelt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×