eur:
389.43
usd:
361.5
bux:
68412.6
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Tönkremehet a szlovákiai tejtermelés

Április elsejével megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta, azaz nem korlátozzák többé a különböző országok tejtermelését. A szlovákiai termelők attól tartanak, hogy olcsó, gyenge minőségű importtej áraszthatja el a hazai piacot, a tej rendkívül alacsony felvásárlási ára pedig tovább csökken, ami súlyos helyzetbe sodorhatja a termelőket.

Az Oroszország által tavaly bevezetett élelmiszer-embargó már eddig is komoly érvágást jelentett a szlovákiai tejtermelőknek, az uniós tejkvótarendszer felszámolása pedig újabb csapást mér az ágazatra.

Egy év alatt a tej kilogrammonkénti felvásárlási ára Szlovákiában 6 centtel csökkent, és mára a lélektani határnak számító 30 cent alá esett vissza. Piaci elemzések szerint az ágazat veszteségeit nem a magas termelési költségek okozzák, hanem a szlovákiai tejtermelőknek fizetett alacsony felvásárlási ár, amely kilogrammonként 3-4 centtel marad el a többi uniós országban fizetettnél. Mindez jelentős veszélyt jelent az ágazat számára.

A Szlovákiai Tejtermelők Szövetsége szerint a háttérben a nagy üzletláncok állnak, amelyek durván visszaélnek domináns piaci helyzetükkel. Míg a termelőknek nyújtott felvásárlási árak csökkentek, a tejtermelők elemzése szerint az üzletláncok a tartós tej esetében 10-20 százalékkal növelték a haszonrésüket.

"A tavalyi évhez képest az üzletláncok árrése körülbelül 10 százalékkal emelkedett. 24 centről 28 centre. Mi a megtermelt, kifejt tejért kapunk 26 centet, és azért, hogy valaki egy polcra kiteszi a tejet, eladja, ezért kap 28 centet" - árulta el Szikura Ferenc, királyrévi tejtermelő.

Április elsejétől tehát mindenki annyi tejet fog termelni, amennyit csak tud, ami a már így is alacsony felvásárlási árak újabb csökkenéséhez vezethet. "Nagyon régen a tejtermelők Szlovákiában mínusszal termelnek. Azzal, hogy most ezt a kvótát megszüntetik, a nyugati tej olcsóbb is lesz, és el fogja árasztani ezt a piacot" - panaszkodta Szikura Ferenc, hozzátéve, hogy ha a felvásárlási árak tovább csökkennek, tömeges elbocsátások várhatók.

A Szlovákiai Tejtermelők Szövetsége szerint abban az esetben, ha a többlettermelés miatt válság alakulna ki a tejpiacon, uniós szinten kellene közbelépni, miközben a felvásárlási árak esetében is meg kellene határozni egy alsó határt, amely alá ezek nem csökkenhetnének. Országos szinten újra bevezethetnék az exportdotációkat, és az államnak szigorúbban kellene fellépnie a domináns piaci helyzetükkel visszaélő üzletláncokkal szemben is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Gustav Klimt portréja a várt összegnél kevesebbért kelt el

Gustav Klimt portréja a várt összegnél kevesebbért kelt el

A bécsi Kinsky-palotában található im Kinsky aukciósház áprlis 24-én bocsátotta árverésre a nemrég előkerült Klimt alkotást. 1917-18-as „Bildnis Fräulein Lieser” vagy „Fräulein Lieser portréja” című festmény, amelyet az osztrák művész egyik utolsó alkotásának tartottak, az elmúlt hónapokban hatalmas izgalmat keltett a műtárgypiacon. A licit 28 millió euróról indult, a majdnem egy évszázadig nem látott portrét végül 30 millió euróért, a 30-50 millió eurós becsérték alsó határán értékesítették. Ez nem tartalmazza az aukciósház jutalékait és díjait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×