eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kétséges az Iszlám Állam túszainak sorsa

Helyi idő szerint napnyugtáig, magyar idő szerint kora délutánig adott időt az úgynevezett Iszlám Állam, hogy Jordánia átadjon neki egy terrorizmus miatt elítélt nőt. Ellenkező esetben a szélsőségesek azzal fenyegetőznek, hogy megölik a fogságukba esett jordán pilótát. Korábban még arról volt szó, hogy elengedik.

Néhány órán múlik, hogy életben marad-e az a jordán pilóta, akinek a gépét tavaly lőtték le a dzsihádisták Szíria felett.

Szerdán a szélsőségesek még arról beszéltek, hogy a pilótát egy kudarcot vallott öngyilkos merénylőre akarják kicserélni. Japánban pedig abban reménykedtek, hogy elengedik a foglyul ejtett tévériportert is.

Az iszlamisták később újabb audio-üzenetet adtak ki. Ezt minden valószínűség szerint maga Goto Kendzsi, a japán riporter olvasta fel: "Ha Szadzsida al-Rishavi nem lesz csütörtök napnyugtára a török határnál az én életemért cserébe, akkor azonnal megölik a jordán pilótát" - hallható a Twitteren megjelent felvételen.

Az üzenetből nem derült ki, hogy a dzsihádisták szabadon engedik-e a pilótát vagy a riportert, ha megkapják a halálra ítélt merénylőt. A 3-gyermekes apa Gotót japán és külföldi barátai különleges haditudósítóként írják le, aki mindig az emberi történetekre koncentrál.

Szerdán a jordán kormány úgy fogalmazott, hogy hajlandó átadni az ISIS-nek az elítélt nőt, "ha a jordán pilóta sértetlen marad". A megfogalmazás arra utal, hogy Ammanban nem voltak biztosak a pilóta kiszabadulásában és abban reménykednek, hogy a dzsihádisták állják a szavukat és nem ölik meg.

Előzőleg a jordán vezetés törzsi és vallási közvetítők útján folytatott tárgyalásokat az Iszlám Állammal. Maáz al-Kasszábeh apja arra a kérte a kormányt, hogy "bármi áron mentse meg fia életét".

Az AFP szerint a szerdai nap egymást érték az ellentmondó tudósítások a felek közti kulturális és nyelvi félreértések miatt.

A ISIS kedden azt követelte, hogy engedjék szabadon a dzsihádista nőt, akit a japán túszra cserélnének ki és megkímélnék a jordán pilóta életét.

Japán jelentős anyagi segítséget nyújt Jordániának, de Tokióban tisztában vannak azzal, hogy a hazai nyomás miatt az ammáni kormány számára saját pilótája fontosabb.

A japánok különösen azután kezdtek el aggódni Goto sorsáért, hogy Jordánia és az Iszlám Állam sem említette egy idő után a nevét.

A helyzetet tovább bonyolította, hogy Jordánia csütörtökön bizonyítékot kért arról, hogy pilótája még életben van. A jordán külügyminiszter a CNN szerint reggel azt mondta: "Goto szabadon engedése természetesen része a fogolycserének".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×