eur:
391.03
usd:
366.08
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Európa radikális pártjai profitálni próbálnak a párizsi vérengzésből

Az európai országok bevándorlás-ellenes pártjai nem késlekedtek azzal, hogy kihasználják a Charlie Hebdo párizsi szatirikus lapnál történt vérengzés nyújtotta propaganda-lehetőséget. Több szervezet is azt hangoztatta, hogy Európa növekvő muszlim lakossága veszélyforrás.

Az Unió kisebb és nagyobb országaiban is megerősödtek az utóbbi időben az olyan populista mozgalmak, amelyek az "iszlamizáció" veszélyét hangsúlyozzák. Az iszlamistákat és más vallások követőit gúnyoló Charlie Hebdo szerkesztőségében elkövetett vérengzés pedig további követőket szerezhet nekik.

A radikális pártok már korábban is hangsúlyozták, hogy veszélyt jelentenek a Szíriából és Irakból hazatérő szélsőséges fiatalok. A szatirikus lap elleni támadás nyomán most ismét azzal érvelhetnek, hogy a muzulmán vallás összeegyeztethetetlen a nyugati értékekkel.

Kommentátorok szerint fennáll a veszélye, hogy az eddig mérsékelnek számító európaiak is vevők lesznek erre az ideológiára és hogy a centrista pártok is másolni kezdik a populisták szólamait - jegyzi meg az AFP.

Mindez annak ellenére megtörténhet, hogy több európai muzulmán vezető is elítélte a a támadást, amelyben az egyik hősi halált halt rendőr maga is muzulmán volt.

Nagy-Britanniában az eddig az inkább a kelet-európai munkavállalók ellen kampányoló Brit Függetlenségi Párt vezére, Nigel Farage azt mondta: a támadásokat a nyugaton élő, és "bennünket gyűlölő ötödik hadoszlop" tette lehetővé.

Franciaországban Marine LePen, az egyre erősebb, radikális Nemzeti Front vezére azt mondta: rá kell ébredni az iszlám fundamentalizmus támasztotta veszélyre. "Elmúlt a tagadás és a képmutatás ideje" - mondta.

Németországban hosszú ideig tabu volt az idegengyűlölet, de az utóbbi időben tömegtüntetések indultak az iszlám térnyerése ellen. A párizsi vérengzés után a szélsőjobb Nemzeti Demokrata Párt vezetője azt mondta: mozgósítják a híveket, hogy még többen vonuljanak az utcákra az iszlám ellen tiltakozva. "Párizsban megtörtént, Berlinben is megtörténhet. Miért hívjuk fel nyugalomra az embereket?" - mondta Holger Szymanski, az NPD vezetőségének tagja.

A főleg keletnémet városok utcáin tüntető PEGIDA (Patrióta Európaiak Európa Iszlamizációja Ellen) mozgalom 11 ezer lájkot és 1500 kommentet gyűjtött a Facebookon a párizsi támadás után.

Német kormányilletékesek szerint a PEGIDA saját céljaira akarja kisajátítani a párizsi vérengzést. A mozgalomnak már Ausztriában is vannak hívei, akik hamarosan szintén az utcára akarnak vonulni.

Hollandiában az Iszlám-ellenes Szabadságpárt karizmatikus vezetője, Geert Wilders azt mondta: nincs gond azzal, hogy Európa radikális muszlim fiataljai Szíriába menjenek harcolni. "A lényeg az, hogy ne engedjük őket vissza" - mondta.

Szerző: Szvetnik Endre, London

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×