eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Gyász és vádaskodások a New York-i rendőrgyilkosságok után

Az Egyesült Államokban hatalmas hullámokat vet két rendőrtiszt meggyilkolása - New Yorkban félárbócra engedték a zászlókat. Az elkövető bosszúból ölte meg a őket, amiért korábbi rendőri fellépések során meghalt két afroamerikai férfi.

Politikusok és közösségi vezetők is elítélték azt a dupla gyilkosságot, amelynek során egy Baltimore-ból érkezett férfi, autójukban, közvetlen közelről agyonlőtt két New York-i rendőrt. A támadás olyan váratlan volt, hogy az áldozatok nem is tudtak védekezni. A fegyveres férfi később öngyilkos lett.

New York-ban a hétvégén sokan a meggyilkolt rendőrökre emlékeztek.

A hatóságok szerint a támadó, Ismaaiyl Brinsley korábban egy online posztban közölte, hogy megöl két rendőrt, Eric Garner halála miatt. A fekete férfit az ellene fellépő rendőrök fojtószorítással próbálták ártalmatlanná tenni, de belehalt az intézkedésbe.

A hónap elején New Yorkban több ezren tüntettek, amiért egy vádesküdtszék felmentette az intézkedő tiszteket. Korábban még nagyobb felháborodást váltott ki, hogy felmentették azt a fehér rendőrt, aki a Missiouri-beli Ferguson városban agyonlőtt egy fegyvertelen fekete tizenévest.

Ezek voltak az előzményei a mostani, sokakat megrázó rendőrgyilkosságoknak, amelyek után megindultak a médiában a kölcsönös vádaskodások. Ray Kelly volt sNew York-i rendőrfőnök Bill de Blasio polgármestert vádolta, amiért az "rendőrellenes hangulatot keltett" a hónap eleji tüntetések során.

Az egyik fekete közösségi szervezet, az NAACP elnöke és egy New York-i republikánus képviselő viszont védelmébe vette a polgármestert és az igazságügyminisztert.

Tragikus módon, a baltimore-i rendőrség figyelmeztetése azokban a pillanatokban ért New York-ba, amikor a támadó megölte a rendőröket.

Brimsley az Instagram közösségi oldalon írt fenyegető üzeneteket, amelyek felkeltették a baltimore-i rendőrség gyanúját, miután egy fegyveres rablás során egy telefont zsákmányolt.

Mire a figyelmeztetés odaért New York-ba és azt szétküldték a járőröknek, Brimsley már a két rendőr kocsijánál állt és hat golyót eresztett a 40 éves Rafael Ramosba és a 32 éves Wenjian Liu-ba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×