eur:
389.63
usd:
363.15
bux:
68130.39
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Így fogadják a bevándorlókat Németországban

Európában az egyik legkedveltebb bevándorlási cél Németország. Az elmúlt hónapokban ismét több ezer menekült érkezett német földre és a kormány a közelmúltban úgy döntött, hogy az eddigi, igencsak vontatott ügyintézést fel kell gyorsítani. Számos rendelkezés szolgálja a külföldiek beilleszkedését is, amelyet a bevándorlási, menekültügyi és társadalmi integrációért felelős kormány-biztos koordinál. Ezt a tisztséget a kancellár tudatosan egy Törökországból származó szociáldemokrata politikusra bízta. Most kiadott évi jelentése azonban bírálatokban is bővelkedik.

A kormánybiztos jelentésében rámutat arra, hogy Németország esetében még nem lehet szó bevándorlókat tárt karokkal befogadó társadalomról, ugyanis néha még egy idegenül hangzó név is hátrányos megkülönböztetést válthat ki.

A török származású Aydan Özoguz elmondta, hogy alighanem a nemzetközi gazdasági válság hatására az elmúlt években ismét elszaporodtak az idegen ellenes indíttatásból elkövetett bűncselekmények, holott korábban már úgy tűnt, hogy a felvilágosító munka eredményeképpen sikerült az idegenekkel szemben érzett gyűlöletet csaknem teljesen kiirtani. A kormánybiztos rámutatott arra is, hogy a bevándorlók körében a szegénységi és a képzettségi mutatók is rosszabbak, mint a németek esetében.

Ebben szerepet játszik az elhelyezkedések terén mutatkozó bizalmatlanság az idegenekkel szemben, mert ha egy állásra egy német és egy külföldi verseng egymással, a munkaadó a legtöbbször a német jelölt mellett dönt. A jelentésből kitűnik, hogy a 80 millió lakosú Németországban közel minden ötödik személy migrációs háttérrel rendelkezik.A legtöbb külföldi török eredetű, létszámukat több, mint 3 millióra becsülik, míg a második helyen a lengyelek szerepelnek.

A rendszerváltás óta bevándorolt magyarok létszámát a most közzétett jelentés 135 614-ben állapította meg, ami az uniós tagállamok németországi lakóhellyel rendelkező állampolgárainak 4 százaléka.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×