eur:
389.2
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kormányerők bombáztak szíriai menekülteket?

Sokkoló és barbár támadásnak minősítették azt a hírt, hogy a szíriai kormány helikopterei dobhattak bombákat egy menekülttáborra. A YouTube-ra feltöltött videón civilek holttesteit és a pusztítás nyomait lehet látni. Az Iszlám Állam harcosai közben kivégeztek 40 embert, aki ellenük harcolt.

Törökország eddig azzal hárította el a nyugati bírálatokat, hogy miért nem avatkozik be csapataival Szíriában, hogy az Asszád-rezsim és nem csak a dzsihádisták kell háborút folytatnia a nemzetközi koalíciónak.

A törökök most újabb érvet vehetnek elő: a szíriai kormányerők helikoptere két, különösen pusztító, úgynevezett hordóbombát dobott le egy menekülttáborra az északi Idlib tartományban.

Azt, hogy az elkövetők a szíriai kormányerők voltak, sem a Reuters hírügynökségnek sem az amerikai kormánynak nem sikerült megerősítenie, de az Egyesült Államoknak nem sok kétsége volt affelől, hogy az eset mögött az Asszád-rezsim áll.

"Az Abedin menekülttábor elleni támadás barbár tett. Ha bebizonyosodik, hogy a szíriai rezsim követte el az akciót, akkor az újabb bizonyíték lesz arra, hogy milyen bruálisan lép fel saját népe ellen" - mondta az amerikai külügyi szóvivő.

Aktivisták rövid időn belül feltöltötték a YouTube-ra azt a videót, amelyen a robbanások által szétszaggatott sátrak foszlányai között heverő holttesteket látni. A halottak között nők és gyerekek is voltak, tehát a célpont polgári volt.

A videón egy aktivista hangja is hallható, aki azt mondja: "Lássa az egész világ. Õk civilek, bombázások elől menekültek". A felvételeken azt látni, hogy egy férfi másokkal együtt segít a mentésben és kiválasztja azokat a megcsonkított sebesülteket, akiknek még van esélyük a túlélésre.

Egy másik videóban egy aktivista azt mondta, hogy 75-en halhattak meg, bár a Szíriai Emberijogi Megfigyelőközpont nevű szervezet szerint 10-en. A szíriai kormány az ilyen üzeneteket propagandának minősíti és szíriai állami média nem is számolt be az esetről.

Közben a Szíria mellett Irakban is területeket elfoglalt Iszlám Állam harcosai Bagdadtól észak-nyugatra kivégezték egy törzs több, mint 40 tagját.

Az ISIS Anbar tartomány jelentős részét elfoglalta és brutális kivégzésekkel megpróbálja letörni a helyi törzsek ellenállását.

Az iraki kormányerők eddig sikertelenül próbálták visszafoglalni a Jordániával, Szaúd-Arábiával és a bagdadi régióval határos Anbart.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Párizsban egy titkos vacsorán tárgyalt az EU Kína-politikájáról. A találkozóra néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt kerül sor, és a két vezető megvitatta a Pekinghez kapcsolódó stratégiai, valamint az EU védelmi és finanszírozási kérdéseit. Mellette viszont kibontakozik egy újabb konfliktus Ursula von der Leyen bizottsági elnök jövőjéről is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×