eur:
388.72
usd:
361.75
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Törökországon belül feszültséget okozott az ISIS

Zavargásokat váltott ki Törökországban, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet erői behatoltak Kobani szíriai határvárosba, ahol a kurd milicisták kemény ellenállásába ütköztek. Törökországot azzal vádolják, hogy politikai okokból nem akar fellépni a dzsihádisták ellen.

Az ISIS-nek nem kellett behatolnia Törökországba, hogy politikai feszültséget okozzon az országban. Ezt sikerült azzal is elérnie, hogy fegyveresei megjelentek a szíriai-kurd Kobani határvárosban.

Ezt követően több török településen robbantak ki tömeges tüntetések, amelyeket a török rendőrség könnygázzal és vízágyúkkal próbált feloszlatni.

Főleg a törökországi kurdok elégedetlenek amiatt, hogy a török hadsereg nem avatkozik be a határ túloldalán harcoló kurdok védelmében - annak ellenére, hogy több tucat török tank vonult fel a szíriai-török határon.

Reccep Tayyip Erdogan török elnök arra figyelmeztetett, hogy Kobani város nemsokára elesik. A kijelentését követő zavargásokban egy férfit agyonlőttek a kelet-török Mus tartományban. Szemtanúk szerint a rendőrök éles lőszert használtak.

Bár a török parlament jóváhagyta, hogy az ország hadserege harcba induljon az ISIS ellen, ez eddig nem történt meg. Erdogan arról beszélt, hogy szárazföldi akciót kell indítani és hogy a nyugat bombái nem elengedőek az iszlámisták ellen.

A török elnököt ugyanakkor azzal vádolják, hogy a kurdokkal szembeni bizalmatlansága miatt nem segít nekik.

Jelentések szerint Erdogan akkor hajlandó beszállni a szárazföldi hadműveletbe, ha ígéretet kap nyugati szövetségeseitől, hogy nemcsak a dzsihádisták, de Asszád szíriai elnök ellen is fellépnek.

Ugyanakkor, ha Kobani elesik, akkor a török vezetés dühös reakcióra számíthat a törökországi kurdok részéről. Már eddig is többnezer kurd érkezett a határra, hogy kifejezze szolidaritását a szíriai kurdokkal.

Isztambulban közben több száz török nacionalista támadt egy kurd párt székházára. Egy másik kerületben viszont kurd tüntetők gyújtották fel a török nacionalista MHP párt épületét.

Kobani körül a szövetségesek kedden nyolc légicsapással próbálták távol tartani az ISIS-t, amely azonban behatolt a városba és két helyen felhúzta hírhedt fekete zászlóját. Az YPG (Népi Védelmi Egységek) nevű kurd gerillaerő lecsapott a dzsihádistákra és állítása szerint több százat megölt közülük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×