eur:
389.62
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hol lesz magyar együttműködés a szlovákiai önkormányzati választásokon?

Szlovákiában november 15-én tartják az önkormányzati választásokat. A pártok a jelöltlistákat szeptember 21-ig adhatják le. A felvidéki településeken a legnagyobb csata a két magyar párt, az MKP és a Híd között várható, ám néhány városban összefogtak a korábbi politikai vetélytársak, és közös listát állítanak annak érdekében, hogy ne kerüljön szlovák vezetés alá a város.

Szlovákiában több mint 4 millió szavazásra jogosult járul majd az urnákhoz, hogy megválasszák a városok és falvak polgármestereit és önkormányzati képviselőit. A Felvidéken a legnagyobb kérdés, hogy meg tudják-e őrizni pozícióikat a magyarok.

Révkomáromban a Magyar Közösség Pártja és a Híd képviselői közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy végleges megállapodást kötöttek a polgármesterjelölt személyéről. A polgármesterjelölt a helyi MKP elnöke, Czíria Attila lesz. A képviselő-testületben 13 helyet kapna a Híd, 12-t pedig az MKP. Rozsnyón szintén a napokban jött létre az egyezség a két párt között. Itt az MKP helyi szervezete úgy döntött, nem állít saját jelöltet, hanem Burdiga Pál jelenlegi városvezetőt, a Híd országos elnökségének tagját támogatja.

A Híd néhány hónapja határozatot fogadott el arról, hogy azokon a településeken, ahol ez lehetséges, szorgalmazzák a megállapodást a Magyar Közösség Pártjának jelöltjeivel.

"Addig míg mi szorgalmazzuk ezt az együttműködést, addig ilyenfajta üzenet az MKP részéről nem jött. Mi ahol lehet, megpróbáljuk létrehozni az együttműködést" - nyilatkozta Bugár Béla, a Híd elnöke.

Az MKP alapszabályzata szerint a jelölésről a helyi pártszervezetek döntenek, ahogyan a lehetséges partnerekkel való tárgyalásokról is. Berényi József pártelnök ennek ellenére azt javasolta a helyi szervezeteknek, ott mindenképpen keressenek szövetségeseket, ahol a magyarok aránya nem éri el az 50 százalékot.

"A tömbmagyarságban élő településeken viszont nagyon komoly csata várható a két párt jelöltjei között" - mondta Berényi József. Ilyen város például Dunaszerdahely vagy Somorja, ahol már biztos, hogy külön listán indul a két magyar párt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×